Rensly Victoria en Eric Toppenberg lopen de Vierdaagse met Curaçaose vlag, foto: Jamila Baaziz

Rensly Victoria en Eric Toppenberg lopen de Vierdaagse met Curaçaose vlag, foto: Jamila Baaziz

ARNHEM/ELST – Curaçaoenaar Rensley Victoria reist al zeven jaar trouw voor de Nijmeegse Vierdaagse naar Nederland om daar vier dagen lang 50 kilometer per dag te lopen. Samen met wandelmaatje Eric Toppenberg is hij ook dit jaar weer van de partij. Tijdens het lopen promoot het tweetal Curaçao door een flinke Curaçaose vlag met zich mee te dragen.

Audio reportage van Jamila Baaziz

Victoria loopt de Vierdaagse elk jaar met een goed doel waar hij aandacht voor wil vragen tijdens het wandelen. Dit jaar hoopt hij Antillianen in Nederland over te halen hun eiland een handje te helpen: “Zij hebben veel kennis en expertise die Curaçao goed zou kunnen gebruiken.” Victoria probeert via een stichting om de woonwijken in zijn land te verbeteren en gebruikt daarbij een methodiek die hij zelf ontwikkelde. Sport en cultuur zijn volgens hem de manier om een basis te leggen. “ Er moet meer cohesie komen. Mensen moeten hun buurt weer gaan liefhebben.”

Zwerfvuil
Tijdens het trainen voor de Vierdaagse ziet Victoria dat er nog steeds veel zwerfvuil op Curaçao is. En daar wil hij verandering in brengen. “Onze natuur is ons erfgoed. We moeten onze koraalriffen, orchideën, het Christoffelpark en dergelijke koesteren.” In Nieuw Nederland Nobo is hem dat al gelukt. “Ik heb de mensen van een hele straat gevraagd hun directe woonomgeving schoon te houden. En dat werkt. Als dat in alle straten gebeurt, is Curaçao schoon.”

Voor Nederlandse begrippen is het best warm, maar Victoria en Toppenberg vertrouwen erop dat zij ook dit jaar weer de Vierdaagse zullen uitlopen. Hoewel het best afzien is, aldus Toppenberg: “Het doet pijn aan je voeten! Maar de andere wandelaars en de mensen langs de weg motiveren je om door te gaan als je pijn hebt.”

Door: Jamila Baaziz