De opgravingen in het historische havenkwartier van St. Eustatius.

De opgravingen in het historische havenkwartier van St. Eustatius.

ORANJESTAD – Het Centrum voor Archeologisch Onderzoek St. Eustatius (SECAR) heeft een verrassende ontdekking gedaan tijdens proefopgravingen op de bouwlocatie van Orange Bay Hotel in Oranjestad. Tijdens de opgravingen werd een twee verdiepingen hoog achttiende-eeuws pakhuis ontdekt.

De vondst kwam niet geheel onverwacht, aangezien de bouwlocatie zich middenin het voormalige historisch havenkwartier bevindt. Maar dat zo’n gebouw vrijwel ongeschonden tevoorschijn kwam, was niettemin een grote verrassing, liet archeoloog Ruud Stelten weten.

300 jaar oud
De opgravingen werden verricht in opdracht van Ecostatia N.V. om te voorkomen dat de bouwwerkzaamheden historisch erfgoed zouden vernietigen. Directeur Monumentenzorg Walter Hellebrand heeft op basis van tekeningen en gravures bevestigd dat het een ongeveer 300 jaar oud pand betreft.

Hotel-ontwikkelaars Claudia Wickert and Angelika Borchert zijn enthousiast over de vondst. In samenwerking met SECAR, de Monumentenstichting en het eilandsbestuur zal worden bekeken hoe het historische pand het best in het toekomstige hotel kan worden geïntegreerd.

Door: John van Kerkhof