Premiers Mark Rutte en Mike Eman vertrekken samen uit de luchthaven op weg naar het hotel. Foto: Ariën Rasmijn

Premiers Mark Rutte en Mike Eman vertrekken samen uit de luchthaven op weg naar het hotel. Foto: Ariën Rasmijn

ORANJESTAD — De Nederlandse remier Mark Rutte (VVD) is vanmiddag rond vier uur ’s middags lokale tijd aangekomen op Aruba, samen met een delegatie uit het Nederlandse zakenleven en de pers. Hij verblijft op het eiland tot maandagmiddag.

Rutte en zijn delegatie werden op de luchthaven ontvangen door onder meer premier Mike Eman (AVP) en de vertegenwoordiger van Nederland in Aruba, Curaçao en Sint Maarten, Gerard van der Wulp.

Kort voor het gezelschap uit de VIP-lounge vertrok kreeg Caribisch Netwerk van een als beveiliger dienstdoende politieagent te horen dat er geen interviews gegeven zouden worden. De premiers vertrokken samen in een dienstauto van premier Eman. Van der Wulp vertrok even later met de rest van de delegatie (Caribisch Netwerk telde zo’n 10 tot 15 man) in een bus naar het hotel.  Later op de avond was er voor het hele gezelschap een diner en een briefing in een restaurant.

Eerste stop

Aruba is de eerste stop van een werkbezoek van de Nederlandse premier aan het Caribische deel van het Koninkrijk. Het werkbezoek wordt gecombineerd met een handelsmissie onder leiding van Hans Biesheuvel, voorzitter van MKB-Nederland. Welke bedrijven allemaal meereizen is vooralsnog niet bekend, al meldt de website van MKB –Nederland dat Arko van Brakel, internetondernemer en directeur van opleidingscentrum De Baak meereist.

Drukke agenda

Premier Rutte heeft tot maandag een drukke agenda. Vandaag begint de dag met een bespreking met premier Eman in het Europe House. De agendapunten zijn niet bekendgemaakt, maar ongetwijfeld zullen het aanstaande bezoek van de Koninklijke familie, de aanstaande Koninkrijksconferentie, de plannen van Aruba om een handelsknooppunt te worden tussen Nederland en Latijns-Amerika, het onlangs gestarte traject voor pre-clearance naar Nederland en afspraken over de publieke financiën van Aruba besproken worden. Daarna wordt er gebruncht met gouverneur Fredis Refunjol. Leden van de handelsmissie houden de hele ochtend individuele gesprekken met Arubaanse partners.

In de middag is er een rondrit door het eiland. Samen met enkele leden van de pers gaan de premier en de zakenlieden naar de gesloten raffinaderij van Valero, het windmolenpark van Vader Piet, toeristenattractie De Palm Island en Bucuti Beach Resort, dat internationaal bekend staat voor haar ecologisch duurzame bedrijfsvoering. Premier Rutte doet daarna een bezoek aan de post van de Kustwacht op de marinierskazerne te Savaneta terwijl de zakenlieden worden getrakteerd op een catamarantocht. De dag wordt afgesloten met een buffetdiner.

Ontmoetingen met Staten en ministers
Maandagochtend wordt premier Rutte nogmaals ontvangen door premier Eman en zijn er ontmoetingen met de ministerraad en leden van het parlement. De handelsmissie krijgt een rondleiding door de faciliteiten van water- en energiebedrijf WEB en de luchthaven. Het werkbezoek van Rutte wordt nog voor de middag afgesloten met een gezamenlijke persconferentie met premier Eman. Daarna vliegt de Nederlandse delegatie naar Curaçao.

Door: Ariën Rasmijn