KRALENDIJK – De inflatie op Bonaire, Saba en Sint Eustatius is in het tweede kwartaal van 2013 verder gedaald. Uit gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat de inflatie op Bonaire is gedaald naar 1,5 procent, op Sint Eustatius naar 1,8 procent en op Saba naar 1 procent.

De grootste daling werd gemeten op Sint Eustatius, dat nog steeds de hoogste inflatie heeft van de drie eilanden.In 2011 steeg de inflatie op de eilanden fors, tot niveaus van 6,3 procent op Bonaire, 10,9 procent op Sint Eustatius en 7,4 procent op Saba in het vierde kwartaal. Vanaf het eerste kwartaal in 2012 begon de inflatie te dalen.

Volgens het CBS betekent dit niet dat er sprake is van algemene prijsdalingen, maar dat de prijzen elk jaar minder hard stijgen. In drie jaar tijd zijn de prijzen op Bonaire gestegen met 9,7 procent, op Sint Eustatius met 18,3 procent en op Saba met 12,1 procent.

De inflatie op Bonaire is naar 1,5 procent gedaald vooral door de prijsontwikkeling van autobrandstoffen en motorolie. Ook prijsdalingen van onder meer de kapper, toiletartikelen, voedingsmiddelen en beltarieven.

De forse daling van de inflatie op Sint Eustatius  kwam door onder andere de prijsontwikkeling van recreatie en cultuur, aldus het CBS. De prijsontwikkeling van elektriciteit verhoogde de inflatie van Sint Eustatius.

De lichte daling van de inflatie op Saba is gebaseerd op onder andere de prijsontwikkeling van kleding en consumptie in cafés en restaurants. De prijsontwikkeling van elektriciteit en watervoorziening had een verhogend effect op de inflatie op Saba.

Door: Belkis Osepa