PHILIPSBURG – De verhoging van belastingen op drank en sigaretten in Sint Maarten is van de baan. Minister van Financiën Maarten Hassink kondigde op woensdag aan dat de met deze maatregelen beoogde extra inkomsten voor de schatkist in het lopende begrotingsjaar niet haalbaar zijn, omdat er nog wetgeving geschreven moet worden. Die moet vervolgens door het parlement worden behandeld en goedgekeurd. De begroting voor 2013 is nog steeds niet geratificeerd.

Hassink zei dat hij er over denkt voor de lokale retailsector het gebruik van elektronische kasregisters verplicht te stellen om belastingontduiking te voorkomen.

De minister gaat automobilisten weer verplichten elk jaar een nieuw nummerbord voor hun auto’s aan te schaffen. Dit systeem werd door Hassink’s voorganger Tuitt –  tot vreugde van milieugroepen – afgeschaft, maar zonder een bijbehorend controlesysteem. Het gevolg hiervan is dat tot nu toe 20 procent van de automobilisten geen wegenbelasting heeft betaald. De schatkist loopt hierdoor dit jaar 1,7 miljoen gulden (ongeveer €730.000) mis.

Om belastingafdrachten door bedrijven te verbeteren wil Hassink de databestanden van het utiliteitsbedrijf Gebe vergelijken met die van de belastingdienst. Hierdoor kunnen niet-geregistreerde bedrijven in kaart worden gebracht.

De voormalige en inmiddels overleden voorzitter van het College financieel toezicht (Cft) Hans Weitenberg zei enkele jaren geleden dat slechts 30 to 35 procent van de belastingplichtigen in Sint Maarten ook daadwerkelijk belasting betaalt. Volgens Weitenberg is het mogelijk om de belastinginkomsten voor het land te verdubbelen, maar minister Hassink betwijfelt nu of dit werkelijk zo is.

Hassink zei binnen enkele weken details te kunnen geven over de maatregelen die hij inmiddels in de ministerraad heeft besproken om het gat in de begroting te dichten dat is ontstaan door het niet realiseren van door de vorige regering aangekondigde belastingmaatregelen.

Door: Hilbert Haar