BasisverzekeringWILLEMSTAD – “Als ik mijn bedrijf begin op Curaçao, moet ik 1320 gulden per maand aan premie betalen voor een Basisverzekering Ziektekosten. Hier krijg ik niks extra’s voor!”, vertelt de 42-jarige Patrick Maduro woedend. Vanaf februari kunnen zelfstandigen zich alleen nog via BVZ verzekeren en kan hun maandelijkse last voor een verzekering oplopen tot duizenden guldens.


Maduro is architect en woont in Nederland. Zijn plan is dit jaar terug te keren naar zijn geboorte-eiland en voor zichzelf te beginnen. De kosten voor een Basisverzekering voor zelfstandigen, 12 procent van zijn bruto-inkomen, gooien roet in het eten. “Ik verdien redelijk in Nederland en hoop op Curaçao hetzelfde te gaan verdienen. Omgerekend is dat zeker 11000 gulden bruto, maar dat betekent dat ik 1320 gulden moeten afdragen voor een basisverzekering. Ik wil best wat doen voor mensen die het slechter hebben, maar ik draai nu op voor het harde werken dat ik al bijna twintig jaar doe. Ik heb eindelijk mijn studieschuld afbetaald en nu blijkt dat ik nog minder overhoud dan voorheen.”


Ruim het dubbele
Ook de 30-jarige Eline Koevoets vindt het oneerlijk hoeveel zij moet betalen. Ze is sinds kort een eigen bedrijfje gestart en haar doel is om 7000 bruto per maand binnen te halen. “Terwijl ik voor een particuliere verzekering voor 350 gulden klaar zou zijn, moet ik voor de basisverzekering bijna 840 gulden per maand betalen. Dit is zonder dekking in het buitenland, vergoeding van tandartsbezoekjes en in geval van ziekte krijg ik ook geen cent. Ik mag geen particuliere verzekering meer afsluiten dus wordt gedwongen ruim het dubbele te betalen. Ik houd netto een stuk minder over dan 7000 gulden en een premie van 840 per maand is voor mij ontzettend hoog.”


Maximum
Jan de Wit, die het ontwerp voor de BVZ heeft geformuleerd, het dekkingsplan heeft gemaakt en juristen heeft bijgestaan in de vertaling van de wet, bevestigt dat de premie voor zelfstandigen 12 procent is. “De premie is gebaseerd op het werknemers- en werkgeversdeel: dit is samen 12 procent van het bruto inkomen, maar dit loopt niet oneindig op. De inkomensgrens is 100.000.”


Iedereen is nu verzekerd
Het bedrag lijkt hoog, maar volgens beleidsmedewerker Anthony Guillermo moet men er rekening mee houden dat particuliere verzekeringen mensen regelmatig weigeren. De Sociale Verzekeringsbank (SVB) mag dit niet. “Bij particulieren kunnen deze zelfde mensen worden geweigerd, omdat ze te oud zijn of omdat suikerziekte in de familie heerst. Dit is verleden tijd: iedereen kan worden verzekerd nu. Ook de ouderen en zwakkeren in de samenleving. Duizenden guldens betaalt iemand alleen als diegene ook duizenden guldens verdient. Iedereen wil voor een dubbeltje op de eerste rij, maar we moeten het leven van de zwakkeren in onze samenleving draagzamer maken. Het is misschien niet de meest elegante en democratische oplossing, maar het is wel een oplossing.”

Volgens Guillermo is de BVZ nu in behandeling en kan dit proces nog vijf maanden duren. Hierna wordt er gekeken of de verzekering het gewenste effect heeft.


Door Elisa Koek