Sarah Wescot-Williams

Sarah Wescot-Williams

PHILIPSBURG – Sint Maarten heeft een nieuw schandaal te verwerken nu minister president Sarah Wescot-Williams het overheid accountantsbureau Soab heeft gevraagd een onderzoek in te stellen naar mogelijke malversaties bij de veiligheidsdienst van Sint Maarten (VDSM). Volgens Wescot-Williams ‘zijn er serieuze aanwijzingen dat er financiële onregelmatigheden zijn bij de dienst.’

Er is echter geen aangifte gedaan bij het openbaar ministerie. Advocaat-Generaal Taco Stein zei gistermiddag dat ‘hij niet op de hoogte was van onregelmatigheiden bij de dienst.’

“Gelet op de aard van de dienst en de implicaties van een onderzoek voor de reputatie van de dienst en voor ons land in het algemeen, is het nodig om een goede beoordeling te maken bij het analyseren van het resultaat van dit onderzoek en de mogelijke acties die daaruit voortvloeien,” verklaarde Wescot-Williams gisteren in een persbericht aan de media.


Niet nieuw
Het is niet bekend hoe lang de mogelijke malversaties al aan de gang zijn, maar nieuw kan het allemaal niet zijn. De Sint Maartense premier stelde in haar persbericht dat er al verschillende vergaderingen met de Soab en met het managemewnt van de VDSM hebben plaatsgevonden. Ze zei de verzekering te hebben gekregen dat het werk bij de dienst normaal doorgaat.

De veiligheidsdienst van St. Maarten staat onder toezicht van een commissie bestaande uit twee onafhankelijke rechters en een lid van de Raad van State. De dienst houdt zich bezig met onderzoek naar groepen en personen die een potentiele bedreiging vormen voor de democratie en met integriteit- onderzoeken voor de overheid. Ook levert de dienst achtergrond informatie over kandidaten voor vertrouwensposities bninnen het overheidsapparaat.

Door: Hilbert Haar