KRALENDIJK – Het overvliegen van patiënten van Bonaire naar Aruba, Curaçao en Colombia gebeurt sinds half juni door de eigen Air Ambulance. Bonairiaanse patiënten hoeven niet meer te wachten op vliegtuigen vanuit Curaçao of Colombia om medische hulp te krijgen in het buitenland.

Air-ambulance Bonaire Foto: Extra Bonaire

Air-ambulance Bonaire Foto: Extra Bonaire

Het Zorgverzekeringskantoor (ZVK) en het ziekenhuis Fundashon Mariadal hebben de afgelopen maanden gewerkt aan de verbetering van de zorgverlening aan de patiënten. Naast deze twee instanties hebben ook de Colombiaanse zorgverzekeraar Coomeva, Medicair en Bonaire International Airport meegewerkt aan het project. Ook andere instanties in Colombia en Nederland hebben bijgedragen aan de uitwerking van het project voor de air ambulance, dat aan werkgelegenheid heeft gecreëerd voor medisch personeel en ook voor twee piloten, twee assistenten en een ingenieur. De basis van de Learjet is op Bonaire en de vluchten worden uitgevoerd door Medicair.

Het vliegtuig is uitgerust met alle benodigde medische apparaten om een patiënt te voorzien van een adequate bewaking. Behalve kinderen en volwassenen kan het vliegtuig ook pasgeborenen in een couveuse met beademing overplaatsen. De hele medische inrichting voldoet aan de laatste internationale luchtvaart eisen.

Door: Belkis Osepa