Brionplein. Foto: Elisa Koek

Brionplein. Foto: Elisa Koek

WILLEMSTAD – Afgeladen was het Brionplein vanmiddag nog niet tijdens de activiteiten rondom 150 jaar afschaffing van de slavernij. Na een parade in het teken van Tula, startte om 16.00 uur de officiële activiteiten op het Brionplein, maar meer dan een paar honderd toeschouwers waren er niet. De meeste van hen kwamen naar het Brionplein om te herdenken dat hun voorouders 150 jaar geleden hun vrijheid kregen, maar niet om dit te vieren.

Elisa Koek peilde op straat het gevoel over het slavernijverleden

Opvallend was de speech van Gilbert de Windt van Fundashon Planta Past. Hij haalde meerdere malen aan dat vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) vandaag namens de Nederlandse regering spijt heeft betuigd over de slavernij. De Windt herhaalde hierna in het Nederlands en Papiaments dat dit absoluut geen excuses zijn.

 

Tambu groep. Foto: Elisa Koek

Tambu groep. Foto: Elisa Koek

Geen viering
De feestelijkheden gaan vanavond nog tot 21.00 uur door. Jessica Damoen van de organisatie achter Dia di Bandera, verwacht toch nog veel mensen later op de avond. “Er komen nog verschillende optredens en ik denk dat veel mensen daarvoor komen.” Morgen gaat de viering op het Brionplein verder tijdens Dia di Bandera (Dag van de Vlag).

Door: Elisa Koek