deelnemers Afrikaanse Erfenisroute op weg naar de oranje Obelisk. Foto: Belkis Osepa

deelnemers Afrikaanse Erfenisroute op weg naar de oranje Obelisk. Foto: Belkis Osepa

KRALENDIJK – “Veel van ons, vooral de jeugd, weet niet over onze geschiedenis. Voor de bewustwording is het goed om te weten over de geschiedenis van onze voorvaders en om dat door te geven aan de nieuwe generatie.” De deelnemers aan de Afrikaanse Erfenisroute op 30 juni op Bonaire zijn in het algemeen met elkaar eens: het slavernij-verleden moet doorvertelt worden. 

Beluister hier de audioreportage van Belkis Osepa.

De afdeling Cultuur, Kunst en Literatuur (SKAL) van Bonaire organiseerde in het kader van de 150 jaar herdenking van de afschaffing van de slavernij een reeks activiteiten waaronder de Afrikaanse Erfenisroute.  De tocht ging langs verschillende plekken die een rol hebben gespeeld ten tijde van de slavernij.

Ongeveer zestig personen bezochten tijdens de eerste bustocht de zoutpannen van Bonaire, namen een kijk bij de slavenhutjes en kregen uitleg bij de obelisken die als baken dienden voor de schepen die de zout kwamen in de slaventijd. Ook brachten de deelnemers een bezoek aan de twee vroegere voedselmagazijnen, de Magazina di Amboina en Magazina di Rei.

Tijdens de lezingen van de SKAL, ook georganiseerd in het kader van de slavernijherdenking, kwam naar voren dat toch nog veel mensen zich schamen om te zeggen dat ze afstammeling zijn van slaven. “Juist daarom het is belangrijk om aandacht te besteden aan de bewustwording. We moeten weten wie we zijn en waar we vandaan komen”, zegt een deelneemster. “Door de afschaffing van de slavernij is het gelukt om vrij te zijn en om zich te ontwikkelen als mens. Ik wil bewust zijn van mijn eigen vrijheid en de vrijheid van een andere respecteren.”

Door: Belkis Osepa