Andy Melaan. Foto: Ludo Nicolaas

Andy Melaan. Foto: Ludo Nicolaas

KRALENDIJK – “Eindelijk gerechtigheid, het had moeten gebeuren. We hebben ervoor gevochten.” Dat waren de eerste emotionele woorden van Nozai Thomas die vijf jaar onterecht vast zat in de dubbele moordzaak bekend als de Spelonk-Zaak. De straf van Andy Melaan, die acht jaar vast zit, werd met onmiddellijk ingang opgeschort en is hij vanaf 1 juli een vrij man. Het Gemeenschappelijk Hof van Justitie op Bonaire  heeft de Spelonk-zaak heropend. De zaak dient op 5 september opnieuw voor de rechtbank.

Een reportage van Belkis Osepa

Na de uitspraak was er veel emotie en blijdschap bij de twee mannen, die samen met het verdedigingsteam van advocaat Geert-Jan Knoops en psycholoog Lucio Ricardo alles hebben gedaan om de zaak heropend te krijgen. Het Hof verklaarde dat door digitaal forensische onderzoeken nieuwe bewijzen zijn gepresenteerd waardoor herziening van de zaak gegrond wordt verklaard. 

Verder met leven
“Nu kan ik verder met mijn leven”, zegt Thomas emotioneel. “Ik kan er nu een punt achter zetten.” Ook Andy Melaan kwam blij lachend de rechtszaal uitlopen. Hij moest nog terug naar de gevangenis om zijn spullen te pakken en voor de administratieve afhandeling van zijn detentie.

Nozai Thomas samen met zijn familie. Foto: Belkis Osepa

Nozai Thomas samen met zijn familie. Foto: Belkis Osepa

Lucio Ricardo is opgelucht. “Het einde van een nachtmerrie voor deze mannen. Nu hebben ze in het vooruitzicht dat ze zullen worden vrijgesproken.” Dit zal ook gebeuren, want het Openbaar Ministerie heeft al verklaard vrijspraak te zullen vragen voor Thomas en Melaan tijdens de nieuwe behandeling op 5 september.

Digitale onderzoeken 
Het Openbaar Ministerie (OM) heeft direct na de uitspraak van herziening een persconferentie belegd. “Dankzij nieuwe digitale onderzoeken aan de computer die destijds in gebruik was bij Thomas, zijn er nu feiten die toen niet bekend waren”, aldus waarnemend procureur-generaal van het OM Serge Lukowski. “Daardoor is de dwaling vooral veroorzaakt.”

Waarnemend procureur generaal Lukowski over de dwaling

Lukowski verklaarde ook dat ten tijde van de uitspraken nog onvoldoende expertise was bij de rechercheurs en het OM rond het fenomeen van valse bekentenissen. Maar sinds de uitspraken is er binnen het politiekorps Caribisch Nederland veel verbeterd. “In ieder geval zijn er op het terrein van forensisch technische onderzoeken belangrijke verbeterslagen gemaakt”, aldus Lukowski.

Door: Belkis Osepa