ORANJESTAD — Het Openbaar Ministerie (OM) meldt dat afgelopen dinsdag de verdachte Johannes Span Ospino onder escorte naar Nederland is overgebracht. Hiervoor werd enige tijd de luchthaven helemaal afgezet.

Ospino wordt ervan verdacht betrokken te zijn geweest bij onder meer een zware bankoverval. Sindsdien zat hij in voorarrest in het Korrektie Instituut Aruba (KIA), in afwachting van de behandeling van zijn strafzaak. “Tijdens dit voorarrest ontdekte Justitie echter concrete plannen om de verdachte op gewelddadige wijze uit het KIA te laten ontsnappen. Dergelijke plannen zijn een ernstige bedreiging voor de veiligheid van het Land, de veiligheid van het personeel van het KIA en de gedetineerden aldaar en de persoonlijke veiligheid van Ospino”, aldus het OM. Naar verluidt werden vier SIM-kaarten en zelfs een kogelvrij vest gevonden in de cel van de man. Daarom werd besloten om hem naar Nederland over te laten brengen. Het Statuut maakt het namelijk mogelijk om een verdachte over te brengen naar een andere gevangenis binnen het Koninkrijk,  wanneer de veiligheid in het geding komt.

Kort geding
Minister van Justitie Arthur Dowers (AVP) besloot om gebruik te maken van deze mogelijkheid, maar Ospino zelf was het daar niet mee eens. Via zijn advocaat Edwin Duijneveld spande hij een kort geding aan om de overplaatsing te verhinderen. Het Gerecht in Eerste Aanleg toetste de beslissing van de minister en vond deze rechtmatig. En dus werd Ospino afgelopen dinsdag eerst vanuit KIA naar de marinierskazerne in Savaneta vervoerd, waar een helikopter op hem stond te wachten. Vanuit daar werd hij overgevlogen naar de compleet afgezette luchthaven om met de vlucht via Bonaire naar Nederland te vertrekken.

Speculatie
De overplaatsing zorgde voor veel speculatie, ook bij de lokale pers. Zo meldde een nieuwssite dat Ospino zelf om de overplaatsing zou hebben verzocht. De verdachte zou verder een belangrijke informant zijn van de politie en zou in Nederland op vrije voeten komen te staan tot zijn zaak op Aruba dient. Advocaat Duijneveld liet hierop een persbericht uitgaan waarin hij aangaf dat al deze verhalen onzin zijn en dat zijn cliënt – en vooral zijn familie – door wat in de media naar voren is gebracht nu onnodig gevaar lopen. Verder geeft Duijneveld aan dat het OM aan hem zou hebben gezegd dat Ospino werd overgeplaatst omdat er plannen vanuit Venezuela waren om hem met veel geweld uit KIA te helpen ontsnappen. Tijdens het kort geding van zijn cliënt heeft de rechter volgens de raadsman aangegeven dat de situatie in de gaten gehouden zou moeten worden en dat Ospino terug naar KIA moet eenmaal wanneer de dreiging van een mogelijke gewelddadige ontsnapping voorbij is.

Zware jongen
Johannes Span Ospino  wordt verdacht van het leiden van een gewapende overval, begin jaar op een filiaal van RBC Royal Bank in Palm Beach. Daarnaast wordt hij beschuldigd van illegaal vuurwapenbezit en zou hij betrokken zijn geweest bij een gewapende overval op een juwelier. Tenslotte wordt Ospino volgens een eerdere verklaring van de politie in verband gebracht met ‘andere ernstige misdrijven’ en wordt hij als extreem gevaarlijk beschouwd. Middagkrant Amigoe meldt overigens dat Ospino op 13 september terug op het eiland is om zijn strafzaak bij te wonen.

Door: Ariën Rasmijn