Cursus slavernij Foto: Belkis Osepa

Cursus slavernij Foto: Belkis Osepa

KRALENDIJK – Op maandag 1 juli herdenken alle landen in het Koninkrijk dat 150 jaar geleden de Nederlandse regering de slavernij afschafte. Op Bonaire begint langzaamaan de interesse te groeien om meer te weten over het slavernijverleden. “Tegenwoordig begrijpen Bonairianen dat ze ook een Afrikaanse afkomst hebben”, aldus Bòi Antoin.

Geschiedeniskenner Antoin geeft cursussen over de cultuur en geschiedenis van Bonaire. Het aantal Bonairianen die de cursussen volgen, stijgt met de dag. De afgelopen jaren beginnen meer Bonairianen interesse te tonen voor hun afkomst. De afdeling Cultuur, Kunst en Literatuur (SKAL) van Bonaire organiseerde een tweedaagse training voor geïnteresseerden die als gidsen willen dienen tijdens de Afrikaanse Erfenisroute op 30 juni.

De tocht is een van de activiteiten om de afschaffing van de slavernij te herdenken. De tocht gaat langs verschillende plekken die een rol hebben gespeeld ten tijde van de slavernij. “Vroeger was het taboe om over de slavernij te praten”, zegt een cursist. “Ik weet dat mijn overgrootmoeder een slaaf was op Curaçao.” De uitspraken van de cursist staan niet op zichzelf, aldus Antoin. “Er is niet zo veel kennis over het slavernijverleden.”

Een bijdrage van Belkis Osepa

Antoin: “Men wilde vroeger niet met de slavernij bemoeien. Bonairianen dachten dat zij van Indiaanse afkomst waren, niet van slaven. De laatste tijd is er meer begrip voor die tijd.” De SKAL organiseert deze hele week een aantal lezingen in verband met de herdenking van 150 jaar afschaffing van de slavernij. Op zaterdag 29 juni vindt de laatste lezing plaats in Magazina di Rei in Rincon. Pacheco Domacassé zal praten over de slavernij en de Afrikaanse cultuur.

Door: Belkis Osepa