still uit Tula, foto: Benelux Film Distribution

hoofdrolspeler Obi Abili als Tula, foto: Benelux Film Distributors

AMSTERDAM – De film Tula, the Revolt beleeft dinsdag 25 juni zijn wereldpremière in het Tropenmuseum in Amsterdam. Een deel van de acteurs en makers is aanwezig. Onder de genodigden bevinden zich een aantal bekende Antillianen in Nederland, die alvast kunnen zien hoe regisseur Jeroen Leinders het verhaal van de slavenopstand onder leiding van Tula in beelden heeft gegoten. Op 11 juli gaat de film in première op Curaçao.

Tula, the Revolt vertelt het verhaal van de strijd van Tula en zijn companen tegen hun overheersers. Als Tula en een aantal slaven op plantage Knip horen dat de slavernij in Haïti is afgelopen, besluiten zij dat ook zij recht hebben op vrijheid. Tula komt in opstand tegen plantage-eigenaar van Uytrecht, die hem adviseert zijn gelijk te gaan halen bij de gouverneur in Punda. Tijdens de tocht naar de stad sluiten slaven van andere plantages zich aan bij Tula. Maar de Nederlandse overheersers staan niet toe dat de slaven de macht krijgen en grijpen op gewelddadige wijze in. Een felle strijd op leven en volgt.

Het scenario volgt trouw de feiten die bekend zijn over de slavenopstand en laat de verschillende fases van de strijd zien. De beelden van de martelingen en gevechten zijn hard en expliciet. Tula wordt neergezet als een uiterst bedachtzame man die tegen wil en dank een leider wordt. De personages blijven oppervlakkig, wat het voor de kijker moeilijk maakt om echt mee te leven met de personages en de achterliggende redenen voor hun handelen te begrijpen.

Acteurs
Een aantal rollen in de film wordt gespeeld door Antilliaanse acteurs, zoals Giovanni Abath die Bastiaan Carpata van plantage Santa Cruz speelt. Ook Hazel Sparen (Pedro Wacaaw in de film), Germain Pardo (Jantji) en Albert Schoobaar (Koro) nemen meerdere belangrijke scènes voor hun rekening.

De hoofdrolspelers van de film zijn niet afkomstig van Curaçao, maar zijn Brits. Bekende Nederlandse acteurs als Jeroen Krabbé en Derek de Lint spelen de rechtlijnige Nederlandse overheersers. En dan is er nog de Amerikaanse acteur Danny Glover (bekend van onder meer Lethal Weapon) die de rol van de oudere, wijze slaaf Shinishi speelt.

De film werd geheel opgenomen op Curaçao en speelt zich grotendeels af op Bandabou. Tula, the Revolt draait vanaf 4 juli in de Nederlandse bioscoop en vanaf 11 juli ook in Curaçao en Aruba.

Bekijk de trailer:

Trailer van Tula, the Revolt