ORANJESTAD – Van de financieringsbehoefte voor het jaar 2013 – een totaalbedrag van 478 miljoen florin – wordt 433 miljoen in het buitenland gefinancierd. Dit zegt Richard Arends, stafchef van minister Mike de meza van Financiën en adviseur van premier Mike Eman, aan Caribisch Netwerk. Voor deze lening moet instemming worden gevraagd van Nederland.

51% van de lening gaat naar aflossingen van aflopende leningen; 34% gaat naar rentebetalingen; 13% is bestemd voor investeringen en kapitaaluitgaven. “Slechts 1% is ter dekking van de operationele kosten van het Land”, aldus Arends in antwoord op de vraag van Caribisch Netwerk naar het exacte bedrag en betestemming van deze lening.

Vorige week gaf de Nederlandse minister van Koninkrijksrelaties Ronald Plasterk (PvdA) in beantwoording op Kamervragen van André Bosman (VVD) dat er een verzoek voor toestemming is voor het aangaan van een buitenlandse lening. Het bedrag en waar het geld naartoe gaat werden niet door de minister genoemd.

Door: Ariën Rasmijn