KRALENDIJK – De verzorging van de ezels op Sint Eustatius gaat de goede kant op, stelt Marina Melis van de Donkey Sanctuary op Bonaire. De Statiaanse overheid ziet erop toe dat de ezels voldoende eten en water krijgen en adequate verzorging.

Marina Melis met haar ezel Foto: Belkis Osepa

Marina Melis met haar ezel Foto: Belkis Osepa

Gedeputeerde Carlyle Tearr van Sint Eustatius heeft begin juni een bezoek gebracht aan de Bonairiaanse ezelopvang Donkey Sanctuary. Hij is door Melis en haar team geïnformeerd over hoe de Statiaanse ezels binnen het afgesloten terrein van het departement Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) het beste verzorgd kunnen worden.

Marina Melis in gesprek met Belkis Osepa

Begin dit jaar werd bekend dat de ezels op Sint Eustatius verwaarloosd werden. Er zijn toen Kamervragen gesteld door de Partij voor de Dieren. Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken antwoordde dat het incident met de verwaarloosde ezels voldoende is afgehandeld door het eilandsbestuur.

Melis is al twee keer naar Statia afgereisd om de non-profit organisatie Greenfound Foundation te helpen. “Het gaat inderdaad stukken beter;  zeker na het bezoek van gedeputeerde Tearr. Hij heeft meteen actie ondernomen en het LVV-personeel op Statia gebeld. De ezels kunnen niet aan hun lot overgelaten worden. Als ezels opgesloten worden, moeten ze eten krijgen en verzorgd worden.”

Volgens Melis zijn  er ongeveer 27 van de 60 opgesloten ezels op Statia gestorven begin dit jaar door verwaarlozing. Nu lopen ongeveer vijftig ezels los rond op het eiland. Melis hoopt wel dat de verzorging structureel wordt, zodat het bestaan van de ezels op Statia niet bedreigd wordt. Zij blijft Statia hulp aanbieden voor de ezels en helpt ook met educatieprogramma’s over de natuur en milieu voor de jeugd van het eiland.

Door Belkis Osepa