Politiebureau Rio CanarioWILLEMSTAD – De twee verdachten van de moord op politicus Helmin Wiels zijn bekend bij de politie van Curacao. Dat heeft politiewoordvoerder Reginald Huggins woensdagmiddag 19 juni tijdens een persconferentie laten weten. Het gaat om de dertigjarige Raul Jacinto Martinez uit Koraalspecht, die onlangs vermoord terug werd gevonden in San Pedro en om een verdachte waarover de politie in belang van het onderzoek nog niets kwijt wil. De 26-jarige L.L.F., alias ‘Pretu’, die zaterdagmiddag in Zoetermeer werd opgepakt en nu op Curaçao vast zit, wordt verdacht van de moord op Martinez.

Luister naar de uitleg van politiewoordvoerder Reginald Huggins

Wiels werd op 5 mei op klaarlichte dag bij het strand van Marie Pampoen neergeschoten. Uit de getuigenverklaringen van omstanders bleek algauw dat het om een mannelijke schutter en chauffeur zou gaan in een goudkleurige Kia Picanto. Uit de huidige verklaring van de politie blijkt dat het niet om een goudkleurige maar om een ‘moka-kleurige’ Kia Picanto gaat en dat deze op de dag van de moord op Wiels werd gehuurd door Martinez bij Oost West Car Rental in Rooi Santu.

Martinez uit de weg geruimd
Het lichaam van hoofdverdachte Martinez werd dinsdagavond 4 juni in stukken terug gevonden nadat enkele dagen eerder zijn auto, een witte Kia Rio, met bloedsporen  in de zoutpannen bij de wijk Sami Liber werd aangetroffen. “Martinez was al voor zijn verdwijning op 16 mei verdachte van de moord op Wiels”, vertelt Huggins. “We hebben aanwijzingen dat hij uit de weg is geruimd om zo de sporen naar de opdrachtgevers van de moord op Wiels te verdoezelen.” Huggins zegt dat de politie echter ook over ‘voldoende aanwijzingen beschikt om te weten in welke richting de opdrachtgevers moeten worden gezocht.’ Meer over deze aanwijzingen en de hoek waarin de opdrachtgevers worden gezocht wilde de woordvoerder in het belang van het onderzoek niet kwijt.


Pretu in verhoor
Intussen zet de politie naar eigen zeggen ‘alles op alles’ om zoveel mogelijk informatie uit de 26-jarige ‘Pretu’ te halen. “Pretu wordt verdacht van de moord op Martinez en wij willen weten wie hem daar opdracht toe heeft gegeven en hoe dit verband houdt met de moord op Wiels”, aldus de politie. Verschillende Nederlandse en Curaçaose media wisten al snel na de arrestatie van ‘Pretu’ in Zoetermeer te melden dat het om de neef van oud-justitieminister tevens Pueblo Soberano-lid Elmer Kade Wilsoe zou gaan. Zowel de politie als Wilsoe zelf ontkennen dat. De hoeveelheid tijd die de politie heeft om Pretu aan een pittig verhoor te onderwerpen is onzeker. In de loop van volgende week wordt namelijk pas duidelijk of er voldoende bewijzen en redenen zijn om het voorarrest van Pretu te verlengen.

Door: Natasja Gibbs en Dick Drayer (audio)