DEN HAAG – De bezuinigingen op de zorg op Bonaire, Sint Eustatius en Saba gaan plaatsvinden volgens het alternatieve voorstel dat de eilanden zelf indienden.DSC_0384 Dat heeft minister Edith Schippers van Volksgezondheid op 18 juni bekendgemaakt. Het alternatief voorziet net als het originele plan in besparingen op de kosten voor mondzorg en fysiotherapie.

Het besparingsplan van Bonaire, Sint Eustatius en Saba verlaagt de zorgkosten door harde afspraken te maken over ‘productieplafonds’ tussen tandartsen en fysiotherapeuten met het Zorgverzekeringskantoor. Dat moet in 2013 een bezuiniging opleveren van ongeveer 1 miljoen euro. Schippers is positief over het voorstel, omdat het kosten bespaart in dezelfde sectoren als het originele voorstel. Bovendien sluit deze vorm van bezuinigingen aan op de wijze waarop in het Europese deel van Nederland op de zorg bespaard wordt. In totaal wil de minister jaarlijks 2 miljoen euro bezuinigingen op de zorg in Caribisch Nederland.

Schippers geeft verder dat zij in overleg met de bestuurders van de BES-eilanden wil bekijken hoe de zorg op de lange termijn ingericht moet worden. Er komt een gezamenlijke werkgroep die hiermee aan de slag gaat. Die werkgroep bestaat uit 1 gedeputeerde van elk BES-eiland, een vertegenwoordiger van het ministerie van Volksgezondheid, het hoofd van het Zorgverzekeringskantoor, een zorgaanbieder en een onafhankelijke voorzitter en secretaris. De bedoeling is dat deze werkgroep al dit najaar de basis voor een akkoord over toekomstplannen voor de zorg kan presenteren.

Evaluatie
Schippers schrijft bovendien tevreden te zijn over het evaluatierapport over de gezondheidszorg dat inmiddels verschenen is. Uit het rapport blijkt volgens de minister dat ‘de kwaliteit en toegankelijkheid van de zorg in Caribisch Nederland de afgelopen twee jaar aanzienlijk ten goede zijn veranderd’. Toch is er nog genoeg te verbeteren, aldus Schippers. De komende periode wil zij zich vooral ‘richten op de prioriteiten registratie en verbetering van de huisartsenzorg’.

door: Jamila Baaziz