Slavernijmonument Rotterdam, foto: Sam Jones Productions

Slavernijmonument Rotterdam, foto: Sam Jones Productions

ROTTERDAM – Rotterdam heeft sinds zondag 16 juni een eigen slavernijmonument op de Lloydstraat.  Het monument is gemaakt door Alex da Silva en staat op de plek waar slavenhandelaren hun handel dreven in vuurwapens, aardewerk en sterke drank richting Afrika.

Reportage over slavernijmonument van Sam Jones voor Dichtbij Nederland

De ladingen werden daar vaak geruild tegen slaven die direct naar Suriname werden gebracht en verkocht. De slaven kwamen dus niet naar Rotterdam zelf. “Opgetrokken vanuit verschillende soorten staal stelt de sculptuur een schip voor dat de vormen van een muzieksleutel heeft”, aldus Da Silva.

Het monument is onthuld door minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, in aanwezigheid van Alex van Stipriaan, curator bij het Tropenmuseum en loco-burgemeester Hamit Karakus. De Curaçaose zangeres Izaline Calister trad op tijdens de onthullingsplechtigheid.