KRALENDIJK – Alle patiënten op Bonaire, Saba en Sint Eustatius die medisch worden uitgezonden naar Colombia en Guadeloupe gaan meedoen aan een klanttevredenheidsonderzoek, dat een jaar gaat duren.  Het onderzoek richt zich op de belevingen van de verzekerden voor en tijdens een medische uitzending. 

Al lange tijd is er ontevredenheid op de eilanden over het beleid van het Zorgverzekeringskantoor (ZVK) en de medische uitzendingen naar het buitenland. De Bonairiaanse Mamita Fox voerde onlangs  nog acht dagen lang actie uit protest tegen de misstanden in de gezondheidszorg. Ze bereikte daarna een akkoord met Rijksvertegenwoordiger Wilbert Stolte en het ZVK over medische procedures en rechten van verzekerden.

Het ZVK zal de onderzoeksresultaten gebruiken om onder andere de dienstverlening nog verder te verbeteren. Het onderzoek wordt verricht door het onafhankelijk bureau Tri-plus in opdracht van het ZVK. De verzekerden zullen binnen een week na terugkomst worden gebeld door de lokale enquêteurs om een  afspraak te maken.

Door: Belkis Osepa