PHILIPSBURG – De vier demissionaire ministers die de lopende zaken afhandelen op St. Maarten hebben van gouverneur Eugene Holiday te horen gekregen dat ze hun motie voor ontbinding van het parlement eerst bij dat parlement moeten aanbieden ‘in het belang van de checks en balances’.

Ed Gumbs, voormalig lid van de Provinciale Staten van Flevoland voor de PvdA, is nu politiek commentator bij Radio  PJD 2, de grootste lokale radio van St. Maarten. Hij gaf deze analyse van de situatie op St. Maarten aan verslaggever Andrew Dick:

Ed Gumbs in gesprek met Andrew Dick

Er is op St. Maarten een groot politiek verschil van mening ontstaan over de noodzaak van ontbinding van het parlement. Toen op 22 mei de regering Wescot-Williams II  ten val kwam, hadden de ministers van het demissionaire kabinet het liefst gezien dat het parlement zou worden ontbonden en er tussentijdse verkiezingen zouden komen. Gezien hun demissionaire status konden ze het parlement echter niet meer naar huis sturen. De nieuwe meerderheid die zich ondertussen in de Staten heeft afgetekend wil zo spoedig mogelijk een nieuw kabinet zien aantreden, weer onder premierschap van Wescot-Williams.

Er is een petitie, getekend door 3.000 St. Maartenaren die vraagt om vervroegde verkiezingen, maar de nieuwe meerderheid zit daar niet op te wachten. Het kabinet dat voor afgelopen woensdag werd verwacht, is echter nog steeds niet beëdigd.

Door Andrew Dick