IMG-20130612-00712WILLEMSTAD – Nederland en Curaçao gaan samen werken aan een oplossing voor het aflossen van studieschulden van Curaçaoënaars. Marilyn Alcalá Wallé van de gelijknamige stichting had vanmorgen een videoconferentie met de Curaçaose minister van Onderwijs Rubia Bitorina en de Nederlandse stichting DUO. Het gesprek was het eerste resultaat van de petitie die vrijdag werd overhandigd aan de Nederlandse minister van Onderwijs Jet Bussemaker. De petitie werd door meer dan 500 ex-studenten op Curaçao ondertekend.

Alcalá Wallé in gesprek met Elisa Koek

Een van de problemen waar ex-studenten tegenaan lopen is het hebben van twee studieschulden: een bij DUO in Nederland en één bij Stichting Studiefinanciering Curaçao. “De ene organisatie heeft vaak geen idee hoeveel schuld een ex-student heeft bij de andere organisatie heeft en ze houden geen rekening met elkaar”, vertelt Wallé. “De ex-student moet aan beide een bedrag betalen, maar dit zijn soms honderden guldens. Met een beginnersloon of onderstand, is dit onmogelijk. Als zij contact zoeken met DUO wordt hun mail soms helemaal niet beantwoord en ondertussen loopt de betalingsachterstand op. De rente groeit, er worden deurwaarders ingeschakeld en soms mondt het zelfs uit in een rechtszaak.”

Meer handtekeningen

De petitie is inmiddels aangevuld met zeker nog 100 handtekening die vrijdag als aanvulling op de petitie worden aangeboden. De gesprekken tussen Nederland en Curaçao gaan voorlopig nog door. “Vanmorgen hebben we het voornamelijk gehad over beleid. Volgende week dinsdag hebben we weer een videoconferentie. Hierin willen we ons richten op de operationele en tactische kant.”

Door Elisa Koek