André Bosman (archieffoto), foto: Jamila Baaziz

André Bosman (archieffoto), foto: Jamila Baaziz

DEN HAAG  – Kansarme Antillianen uit Curaçao, Sint Maarten en Aruba moeten aan strenge eisen gaan voldoen als zij zich in Nederland willen vestigen. Dat wil althans de VVD.  Tweede Kamerlid André Bosman dient maandag 10 juni een initiatiefwetsvoorstel hierover in in de Tweede Kamer. 

André Bosman (VVD) en Glenn Helberg (OCaN) in Dichtbij Nederland

Antillianen die naar Nederland komen moeten volgens de VVD aan minstens één van vier eisen voldoen: ze moeten werk hebben in Nederland, beschikken over voldoende geld voor levensonderhoud, een studie in Nederland volgen, of een direct gezinslid in Nederland hebben. Indien zij hieraan niet voldoen, moet Nederland de mogelijkheid hebben hen terug te sturen.

Bosman heeft er genoeg van dat kansarme Antillianen zomaar naar Nederland kunnen komen, waar de kans groot is dat ze in de problemen komen. “We zijn nu al 30 jaar bezig met het organiseren van activiteiten voor kansarme Antillianen”, zegt Bosman in de Telegraaf. “Er zijn miljoenen in gestopt om ze op het rechte pad te krijgen, maar vaak vergeefs. Ze staan nog steeds bovenaan bij de criminaliteitscijfers. Hoger dan Turken of Marokkanen.”

In een toelichting bij het wetsvoorstel merkt de VVD op dat ‘migratie past bij de duurzame banden in het Koninkrijk’ en dat er moeite gedaan moet worden om Antillianen in Nederland te laten integreren. Toch meent de partij tegelijkertijd dat het maatschappelijke draagvlak af kan nemen als een bepaalde groep onrechtmatig gebruikt maakt van migratiemogelijkheden in het Koninkrijk.

De VDD rekent op steun van coalitiepartner PvdA bij het steunen van het voorstel. In het regeerakkoord van VVD en PvdA was een ‘regulering’ van de vestiging van mensen uit Aruba, Curaçao en Sint-Maarten al aangekondigd. Tot nu toe is het nooit gelukt om in een wet te regelen dat er een beperking komt aan het vrije personenverkeer vanuit de eilanden.

door: Jamila Baaziz