KRALENDIJK – Het Gemeenschappelijk Hof van Justitie op Bonaire behandelt op maandag 10 juni het herzieningsverzoek van de zogenoemde Spelonk-zaak.

Advokaat Knoops en Lucio Ricardo

Advocaat Knoops en Lucio Ricardo Foto: Extra Bonaire

Deze dubbele moordzaak kan mogelijk de grootste gerechtelijke dwaling zijn van de voormalige Nederlandse Antillen. Advocaat Geert-Jan Knoops stelt dat een diepgaand onderzoek sinds vorig jaar november meerdere nieuwe bewijzen heeft opgeleverd.

Belkis Osepa spreekt over de Spelonk-zaak met Lucio Ricardo

Voor de dubbele moord op de broers Wendell en Lisandro Martis, gepleegd in 2005 op Bonaire, zijn vier verdachten veroordeeld. De gepensioneerde Curaçaose psycholoog Lucio Ricardo concludeerde na veel inzet en eigen research dat twee veroordeelden – Nozai Thomas en Andy ‘Kabes’ Melaan – onschuldig zijn. De zaak is daarna opgepakt door advocaat Geert-Jan Knoops en zijn team. Het is ze vorig jaar gelukt een nieuw gerechtelijk onderzoek te laten starten door een nieuw team. Dat onderzoek vond plaats van augustus 2012 tot april 2013.

Details
Knoops is voorzichtig optimistisch over de voortgang van de zaak. Hij kan niet ingaan op de details van de bewijzen. “Deze worden eerst ter zitting besproken. Wel menen wij als de verdediging, dat het nieuwe onderzoek dusdanige nieuwe gegevens heeft opgeleverd dat een heropening van de zaak gerechtvaardigd is.”

Geert-Jan Knoops leidt een advocatenteam dat naast hem bestaat uit mr. Carry Knoops-Hamburger, mr. Pascale Dingemanse en mr. Marritta van Woudenberg. Knoops zal maandag zijn pleidooi houden, waarin hij de toewijzing van het herzieningsverzoek zal bepleiten. Knoops gaat niet in op de vraag of de verdediging sterk staat: “Of wij sterk staan is aan het Hof. Wij vinden dat er alle reden is tot heropening.”

Flink mis
Lucio Ricardo zal net als alle voorgaande zittingen aanwezig zijn op 10 juni om de inhoudelijke behandeling bij te wonen. Ricardo is er heilig van overtuigd dat er sprake is van een gerechtelijke dwaling. “Na een heleboel gesprekken, eigen onderzoek en bestudering van het strafdossier, merkte ik dat er toch iets flink mis is gegaan. Daarom ook mijn enorme inzet. Als welzijnswerker, voormalige begeleider en vriend is het moeilijk deze personen die naar mijn mening ten onrechte zijn veroordeeld, de rug toe te draaien.”

Net als Knoops wacht Ricardo de inhoudelijke behandeling af. Als het herzieningsverzoek van de verdediging door het Hof toegewezen wordt, dan moet de zaak weer heropend worden. Andy ‘Kabes’ Melaan kreeg destijds 24 jaar gevangenisstraf. Hij zit nu in zijn 8ste jaar. Eerst zat hij opgesloten in de Bon Futuro-gevangenis op Curaçao. Nu is hij inmiddels overgebracht naar Bonaire en zit zijn straf uit in de justitiële inrichting op het eiland. Nozai Thomas kreeg 8 jaar gevangenisstraf en zat ruim vijf jaar vast. Hij is inmiddels vrij.

Door Belkis Osepa