Sint Maartenaren bij de finish van de Strong Viking Run, foto: Jamila Baaziz

Sint Maartenaren bij de finish van de Strong Viking Run, foto: Jamila Baaziz

WIJCHEN – Zanderig en nat, maar breed lachend komen ze over de finishlijn. De groep fitte Sint Maartenaren die deelneemt aan de Strong Viking Run: een hindernisbaan van 19 of 11 kilometer door modder, water, stroomdraden en andere pittige obstakels. Direct na de finish doen ze zelfs nog even een paar push ups. En dat alles voor het goede doel: zieke kinderen in het St. Maarten Medical Center en de Beatrix Kinderkliniek UMC in Groningen.

Sint Maartense deelnemers aan Strong Viking Run (bijdrage: Jamila Baaziz)

Het zand wordt afgespoeld met een koude douche en eenmaal omgekleed blijken de deelnemers vooral hongerig. Er wordt – ondanks de stramme spieren en een lichte blessure hier en daar – zelf nog gedanst. “Het viel eigenlijk wel mee”, zegt Jeanette Baidjoe na 11 kilometer bikkelen. “Volgende keer doe ik zeker weer mee, misschien wel met een grotere afstand.”

De Sint Maartenaren die deelnemen aan de Strong Viking Run zijn van Unified Sint Maarten Connection (USC), een jonge club voor Sint Maartenaren in Nederland, en van fitness team Team Don’t Quit. Opgeven was dus sowieso geen optie. Dat was ook niet nodig, zegt Cyriel Pfennings van USC: “We hebben elkaar over muurtjes en hindernissen geholpen als dat nodig was. Eigenlijk is dat ook precies wat we met onze vereniging willen doen: elkaar helpen. Zodat je niet alleen bent als je vanuit Sint Maarten naar Nederland komt. We helpen elkaar om obstakels op te lossen.”

Jino Baker is tevreden over de 19 kilometer die hij net heeft afgelegd. Als fanatieke fitnesser had hij eigenlijk ook niets anders verwacht: “Het was uitdagend maar daar leef ik voor. Je moet steeds als je iets bereikt hebt je grens verleggen.”

Vlag
Tijdens de loop heeft de groep ook nog even reclame gemaakt voor Sint Maarten. Ze gingen met de vlag over de finish, maar niet iedereen herkende de vlag: Baker: “Ik heb zeker tien mensen verteld dat het de vlag van Sint Maarten is. Dus dat is weer een beetje promotie voor Sint Maarten.” Pfennings: “We willen laten zien dat wij er ook zijn en positieve dingen doen.”

Maandag 10 juni wordt bekend hoeveel geld er is opgehaald. Melissa Gumbs van USC: “Ik denk dat er nu in Nederland ongeveer 300 euro en op Sint Maarten ongeveer 300 dollar is opgehaald. Daarmee gaan we speelgoed en boeken kopen voor de kinderen in de ziekenhuizen. Dat gaan we er binnenkort zelf naartoe brengen.” En in september staat er weer een evenement op het programma. “Dit is pas het begin.”

door: Jamila Baaziz