Foto: Ariën Rasmijn

Foto: Ariën Rasmijn

ORANJESTAD — Een volledige overname van de raffinaderij van Valero door PDVSA zit er vooralsnog niet in. Premier Mike Eman (AVP) gaf dit gisteren te kennen tijdens een persconferentie samen met de nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA).  

Het Koninkrijk en Venezuela ondertekenden eergisteren een ‘memorandum of understanding’ (MOU) waarin beide landen aangeven op meerdere terreinen samen te willen werken.

Aruba en Curaçao stuurden allebei hun premier en een delegatie naar Caracas. Beide eilanden willen graag met Venezuela om de tafel voor wat betreft hun raffinaderijen. Het contract van staatsoliemaatschappij PDVSA met Curaçao voor de raffinaderij ISLA verloopt in 2019. Premier Daniel Hodge gaf voor hij samen met premier Eman naar Caracas vertrok aan dat er zo snel mogelijk uitsluitsel moet komen over verlenging van de verbintenis.

Aruba en raffinaderijeigenaar Valero zijn al langer met PDVSA in gesprek over een herstart van de productie. Ondanks dat er met de Venezolaanse regering uitgebreid over de raffinaderij op Aruba werd gesproken zegt premier Eman dat PDVSA in ieder geval geen brood ziet in een volledige overname van de raffinaderij. Wel ziet PDVSA de inmiddels gesloten raffinaderij in San Nicolas als een mogelijke plek waar haar ruwe olie via chemische processen kan worden geüpgrade naar een betere kwaliteit.

Grootste buurland

Minister Timmermans op zijn beurt stelde vanochtend nogmaals dat het akkoord met de regering van Nicolas Maduro juist ook bedoeld om zaken als schendingen van mensenrechten en persvrijheid in Venezuela bespreekbaar te maken. “Op voet van gelijkheid.” De minister vindt dat ook de Venezolaanse bevolking baat heeft bij het openhouden van de kanalen en het zoeken naar meer samenwerking en uitwisseling tussen beide landen. Hij geeft echter aan dat Nederland ook een grens stelt aan de band met de regering van haar grootste buurland. “Dat is juist waar je het over wil hebben in de dialoog die nu mogelijk wordt gemaakt door de MOU. Dat zullen we ook zeker doen.” Nederland en Venezuela praten nu onder andere over economische samenwerking en de band van het Zuid-Amerikaanse land met de EU. “En praten is beter dan ruziemaken”, aldus Timmermans.

Regio

Nederland is het eerste land binnen Europa dat een dergelijk akkoord sluit met het Venezolaanse regime. Timmermans zegt in het belang van het Caribische deel van het Koninkrijk zijn activiteiten als minister van Buitenlands Zaken in Latijns-Amerika te gaan intensiveren. “Ik wil dat alle landen binnen het Koninkrijk zich in mijn beleid kunnen herkennen.” De MOU met Venezuela is een eerste stap in de regio. Nederland wil hierna toenadering zoeken tot andere landen, zoals Colombia en Cuba. Na de persconferentie kreeg Timmermans een rondleiding door het centrum van Oranjestad.

Door: Ariën Rasmijn