Foto: Ariën Rasmijn

Foto: Ariën Rasmijn

ORANJESTAD — Het lijkt alsof de Arubaanse politiek door het begrotingsdebat in de afgelopen week eindelijk uit haar beduimelde sfeer is wakkergeschud. Maar of dat nou zo goed is?

Afgelopen zaterdag hield Financiën-minister Mike De Meza (AVP) een fundraiser bij Baby Beach. Natuurlijk konden premier Eman en  andere AVP-kandidaten het niet laten om van zich te laten horen en zien. Toerisme-minister Otmar Oduber (AVP), die eerder op de dag stickers stond uit te delen in Oranjestad om daarna met een karavaan van aanhangers naar Baby Beach te rijden greep de gelegenheid aan om aan te kondigen dat onder zijn ministerie 2,8 miljoen florin wordt geinvesteerd in het opknappen van het strand.

De Meza zelf deed een duik in het water (Baby Beach ligt praktisch in zijn achtertuin, zijn huis heeft een prachtig uitzicht op het strand), en stak relaxt een sigaret op. Als minister moet je immers ook je rustmomenten nemen. Zeker wanneer je midden in een begrotingsdebat zit. In een verkiezingsjaar.

De aangifte van Ady Thijsen tegen Melvin Tromp. Later tijdens het debat zei Tromp dat hij niets verkeerd had gedaan en dat het OM hem niets zou kunnen doen. Foto: Facebook MEP.

De aangifte van Ady Thijsen tegen Melvin Tromp. Later tijdens het debat zei Tromp dat hij niets verkeerd had gedaan en dat het OM hem niets zou kunnen doen. Foto: Facebook MEP.

Opstootje

Traditiegetrouw gaan begrotingsdebatten op Aruba helemaal niet over de begroting, maar over oud (en nieuw) zeer. In een verkiezingsjaar is het alleen maar erger. Gistermiddag vielen er zelfs bijna klappen. Er was een opstootje tussen Melvin Tromp (AVP) en Ady Thijsen (MEP), waarna Thijsen ook aangifte heeft gedaan tegen Tromp voor bedreiging omdat laatstgenoemde – zo staat op het procesverbaal dat meteen op Facebook werd geplaatst – herhaaldelijk tegen hem zou hebben gezegd dat hij hem in elkaar zou slaan. Enfin, de boel staat weer lekker op scherp.

Dat de begroting ruim acht maanden te laat is en dat Aruba met een groeiende staatsschuld en een tekort van 242 miljoen florin te maken krijgt lijkt maar bijzaak te zijn geworden.

Eddie Briesen

Opvallend detail tijdens de eerste ronde was de toespraak van Edison Briesen (MEP), waarin hij min of meer afscheid nam van de politiek. Hij blijft tot september en daarna gaat hij met pensioen. Op relativerende wijze sprak zijn waardering uit over jonge politici (‘jullie kiezen bewust voor dit leven’) en Juan David Yrausquin van tegenpartij AVP in het bijzonder.

Briesen werd weggehoond door ministers Oduber en Sevinger, maar nonverbaal leek hij tegen hen te zeggen: “Wacht maar. Ik ben oud genoeg om te weten dat jullie ooit weer aan deze kant van de zaal zullen zitten.” Eddie zal worden gemist.  Ook opvallend, de liefde tussen de AVP-fractie en onafhankelijk Statenlid Marisol Lopez-Tromp lijkt nog altijd niet bekoeld. De vraag lijkt langzamerhand te zijn geworden hoe kort voor het indienen van de lijsten de toetreding van de voormalige MEP-minister wordt aangekondigd. Zowel zij als haar onafhankelijke collega Mervin Wyatt Ras keurden gisteravond de begroting goed.

Foto: Ariën Rasmijn

Foto: Ariën Rasmijn

Tram

Tot slot de tram van MEP. Toen twee dagen geleden de tweede tram – een heuse op maat gebouwde dubbeldekker – voor het centrum van Oranjestad uit het containerschip werd gehaald vertelde Infrastructuur-minister Benny Sevinger erover. De minister gaat graag met zijn mountainbike de weg op en een keer bij Ayo zag hij het staan. “Ik rij nog regelmatig langs om te kijken en hij is bijna klaar”, glunderde hij. Een ritje in de buurt wees al gauw uit dat, inderdaad, een heuse tram wordt gebouwd voor de campagne van MEP.

Door: Ariën Rasmijn