Het in maart ondertekende protocol tussen Aruba en Nederland (detail). Foto: Ariën Rasmijn

Het in maart ondertekende protocol tussen Aruba en Nederland (detail). Foto: Ariën Rasmijn

ORANJESTAD — Nederland gaat dit jaar niet inschrijven op Arubaanse staatsobligaties. Eerst moet de zogeheten ‘balanced budget rule’ door de Arubaanse Staten worden aangenomen. Dit zegt minister van Financiën Mike de Meza (AVP). De eerste versie van de wet is klaar maar heeft nog een weg te gaan. De minister geeft nu aan dat het nooit de bedoeling is geweest dat Nederland dit jaar al zou inschrijven.

Ariën Rasmijn in gesprek met minister De Meza en Statenvoorzitter Croes.

De balanced budget rule wordt waarschijnlijk in de grondwet verankerd. Daarvoor is steun van tweederde van het parlement nodig.

Aruba en Nederland ondertekenden in maart een protocol waarin Nederland aangeeft bereid te zijn Arubaanse obligaties te kopen, mits de overheidsfinanciën van het eiland op orde zijn.

De invoering van de balanced budget rule hoort daarbij. Dat houdt in dat na 2016 alleen begrotingen die in evenwicht zijn kunnen worden aangenomen door een meerderheid in de Staten. Begrotingen die niet in evenwicht zijn kunnen alleen worden aangenomen door een meerderheid van tweederde van het parlement.

Statenvoorzitter Paul Croes (AVP) wil bovendien juridische sancties toevoegen aan de wet voor het geval dat een begroting laat wordt ingediend. Zo was dit jaar de begroting ruim acht maanden te laat.

Door: Ariën Rasmijn