Premier Daniel Hodge

Premier Daniel Hodge

AMSTERDAM (ANP) – Scheidend premier Daniel Hodge van Curaçao vindt dat de politieke situatie op het eiland weinig hoop biedt voor de toekomst. En dat ligt volgens hem vooral aan de politici, over wie hij zich maandag 3 juni kritisch uitlaat in een vraaggesprek met Trouw .

“Een politicus heeft maar één taak: doen wat nodig is voor het algemeen belang. Maar zo denken veel politici hier op Curaçao er helaas niet over”, zegt bankier Hodge. Hij treedt binnenkort volgens afspraak terug als premier, evenals zijn kabinet, dat louter uit niet-politici bestaat.

Hodge: “Het beeld dat veel mensen hier van politici hebben is: ze zorgen vooral heel goed voor zichzelf. En ik vrees dat dat beeld regelmatig klopt.'” Een kentering ten goede bespeurt hij niet. “We zijn gestagneerd.”

Hij stelt dat Curaçao wel het grote voordeel heeft dat het onderdeel is van het Koninkrijk der Nederlanden. “Dat betekent iets. Nederland kan het hier gewoon niet verder laten verloederen. Als het fout gaat in het bestuur – als de nieuwe regering bijvoorbeeld, laat ik zeggen, Zuid-Amerikaanse trekken gaat krijgen – dan kan en moet Nederland ingrijpen.”