officiële opening Dutch Caribbean Pearls, v.l.n.r. burgemeester Aboutaleb met ministers Plasterk, Voges en Pieters, foto: Jamila Baaziz

officiële opening Pearls of the Dutch Caribbean, v.l.n.r. burgemeester Aboutaleb met ministers Plasterk, Voges en Pieters, foto: Jamila Baaziz

ROTTERDAM – Een ode aan de vele Caribische talenten uit het Koninkrijk. Daar draait het om bij Pearls of the Dutch Caribbean. “We moeten niet van anderen verwachten dat ze een positief beeld van ons schetsen. Het is superbelangrijk dat we dat zelf doen”, aldus Rinchemar ‘Rincho’ Martina, winnaar van de Music & Entertainment Pearl.

Reportage over Pearl Awards (bijdrage: Jamila Baaziz)

Dat positieve beeld schetsen lukt uitstekend, want tijdens een energieke avond vol speeches, muziek en cultuur zien ruim 250 aanwezigen dat er volop Caribisch talent in Nederland is. Zeven van hen worden daarvoor extra in het zonnetje gezet. Zij ontvangen een Pearl Award in een van de categorieën. Maar zoals hen zijn er vele anderen, benadrukt de 21-jarige Arubaanse windsurfkampioen Sarah-Quita Offringa. Zij ontvangt de publieksprijs én de Sports Pearl: “Iedereen die bezig is met goede dingen inspireert. We moeten het samen doen.”

“Het is belangrijk om de goede dingen te laten zien”, zegt minister Ronald Plasterk, die –samen met burgemeester Ahmed Aboutaleb – de officiële opening van de avond verzorgt. “De gemeenschap wordt niet altijd positief tegemoet getreden. Vooral de jonge Antilliaanse mannen staan vaak in het verkeerde rijtje bij de verkeerde onderwerpen. Dat is niet goed, maar dat is maar een klein percentage. De overgrote groep is hartstikke goed bezig. Zij moeten trots zijn op wat ze doen.”

Emotioneel
Trots zijn de winnaars van de Pearls zeker. Voor de Sint Maartense student Christella Garard is het winnen van de Student Pearl een emotioneel moment. Als driejarig meisje komt ze vanuit Haïti naar Sint Maarten. Inmiddels studeert ze in Nederland en helpt ze studenten er hun weg te vinden. “Ik dank het eilandgebied Sint Maarten voor de kansen die ik gekregen heb. Zonder Sint Maarten zou ik hier misschien niet zijn.”

De vers verkozen rolmodellen nemen hun voorbeeldfunctie serieus. Danitzah Jacobs, winnares van de Business Pearl, is vereerd als zakenvrouw op het podium te staan: “Mijn ondernemerschap is geboren uit een diep verlangen naar vrijheid. Ik heb besloten dat vrijheid mijn recht is en dat ik vanuit mijn roots alles in huis heb om in mijn kracht te staan en te groeien.” Zij dankt iedereen die voor haar vrijheid gestreden heeft, waaronder Tula, Joceline Clemencia en Helmin Wiels. Een luid applaus uit de zaal volgt.

Grote geest
“Onze eilanden zijn misschien klein, maar niet onze geest.” Glenn Helberg, voorzitter van het Overlegorgaan Caribische Nederlanders (OCaN) dat de avond organiseert, sluit de awardshow af door iedereen een hart onder de riem te steken. “ Wij zijn allemaal mooi, we zijn allemaal Pearls. Laten we stoppen met de krabbenmentaliteit en het samen doen.” En iedereen in de zaal voelt even dat dit zou kunnen. Daarna is het de beurt aan Izaline Calister met haar band om de zaal te laten swingen.

De winnaars van de Pearl Awards 2013: (in volgorde van uitreiking)

The Community Pearl: Archell Thompson
Jurycommentaar: “Hij doorbreekt taboes en schaamte en steunt waar hij in gelooft.”

The Science Pearl: Ivy Defoe
Jurycommentaar: “Zij is doelgericht, heeft passie, geduld en doorzettingsvermogen.”

The Student Pearl: Christella Garard
Jurycommentaar: “Zij brengt culturen samen vanuit verschillende Caribische invalshoeken.”

The Business Pearl: Danitzah Jacobs
Jurycommentaar: “Zij is maatschappelijk breed betrokken, empowert mensen en gebruikt voedsel als communicatiemiddel.”

The Music & Entertainment Pearl: Rinchemar ‘Rincho’ Martina
Jurycommentaar: “Hij is betrokken bij jongeren, inspireert met muziek en gaat taboes niet uit de weg.”

The Sports Pearl: Sarah-Quita Offringa
Jurycommentaar: “Zij is een rolmodel voor vrouwen in de sport.”

The Arts & Literature Pearl: Wijnand Stomp
Jurycommentaar: “Zijn hele oeuvre staat in het teken van veerkracht van de Afro-Caribische cultuur.”

The Most Outstanding Pearl (publieksprijs): Sarah-Quita Offringa

door: Jamila Baaziz