Het boek ‘Porto Marie’ van Els Langenveld is deze week officieel gepresenteerd op Curaçao.

Els Langenfeld

Els Langenfeld

‘Porto Marie’ is uitgebracht bij uitgeverij ‘In de Knipscheer’. Het bevat drie novellen die het dagelijks leven op Curaçao rond de jaren 1738, 1795 en 1888 beschrijven en dan met name wat zich afspeelt op plantage Porto Marie.

Dick Drayer sprak tijdens de boekpresentatie met Els Langenveld

Voor het eerst heeft Langenveld gekozen voor ‘historische fictie’ als vorm om een kijkje te nemen in de tijd van de slavernij. Net als in haar populair wetenschappelijke werken probeert Langenveld het verhaal van de gewone man te vertellen, weg van de karikatuur van de zielige slaaf en de boze blanke eigenaar. Maar dit keer laat ze de emotie die zij daarbij voelt wel spreken, in fictieve vorm tegen de achtergrond van historische feiten.

Langenveld heeft een oeuvre van tien boeken, dat 18 jaar geleden begon en waarschijnlijk binnenkort eindigt; de auteur heeft kanker. Porto Marie is naar eigen verwachting haar laatste boek.

Door: Dick Drayer