Orkaan

WILLEMSTAD – Het orkaanseizoen voor het Atlantische Orkaangebied (Noord-Atlantische Oceaan, Caribische Zee en de Golf van Mexico) gaat komende zaterdag van start. Diverse seizoensverwachtingen tonen volgens de Meteorologische Dienst Curaçao aan dat dit seizoen zeer actief wordt, namelijk 75 procent boven normaal. Naar verwachting ontstaan er achttien tot twintig stormen met een naam.

 
Het team van de Colorado State University (CSU) verwacht dat in het orkaanseizoen een bovengemiddeld aantal tropische cyclonen zich ontwikkeld, achttien in plaats van het gemiddelde van twaalf stormen. Hiervan bereiken negen orkaankracht en daarvan worden weer vier een krachtige orkaan van categorie 3 tot en met 5.

 
Bovengemiddeld
De National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) in de Verenigde Staten verwacht eveneens een bovengemiddeld krachtig orkaanseizoen. Deze verwachting toont aan dat dertien tot twintig stormen met een naam zich dit jaar ontwikkelen. Van deze worden zeven tot elf een orkaan en drie tot zes daarvan worden naar verwachting een krachtige orkaan.

 
Waarschuwingen
Meteorologische Dienst Curaçao gaat alle storingen, die een bedreiging voor Curaçao, Bonaire,Sint Maarten, Saba en Sint Eustatius vormen, nauwlettend in de gaten houden. Indien nodig geeft de dienst dan voorwaarschuwingen of waarschuwingen, met de daarbij horende kleurencode, voor deze eilanden uit. De Meteorologische Dienst dringt bij de autoriteiten en het algemene publiek aan, om zich voor te bereiden op de mogelijke dreiging van een tropische storm of orkaan.

 
Door: Leoni Leidel-Schenk