FOLKANGA – Het is stil rond het partijgebouw van Frente Obrero Liberashon 30 di Mei (FOL). Het gebouw is gesloten en behalve drie mannen op een bankje is er niemand te bekennen. “De stilte duurt niet lang meer”, vertelt één van de mannen. De 71-jarige Erwin is sinds 30 mei 1969 een aanhanger van FOL en gelooft dat de partij een rooskleurige toekomst tegemoet gaat. “Als Anthony Godett weer terugkomt, zal FOL bij de volgende verkiezingen de grootste worden.”

“De geschiedenis van Curaçao is in 1969 geschreven, maar mensen vergeten soms dat de FOL daar achter zit”, gaat Erwin verder. Hij draait een sjekkie. “Het was geen zwarte dag, maar de dag dat Curaçao wakker werd. Ik zal nooit vergeten wat Papa Godett voor ons heeft gedaan. Ik blijf de partij steunen.” Erwin zit samen met zijn maten uit de buurt Hareld en Jeff een sigaretje te roken voor het partijgebouw van FOL in Kanga. Ze wonen dicht bij elkaar in de buurt, maar hun politieke mening is verschillend. “Ik was erg betrokken bij FOL in het begin”, stelt Hareld (68 jaar). “De laatste jaren ging mijn stem naar Wiels, want FOL is niet meer wat het vroeger was. Veel van ons zijn overgestapt de laatste jaren. Ik denk dat Godett Junior is opgevreten door de geldwolven.” Naar wie zijn stem gaat bij de volgende verkiezingen, weet hij nog niet. “Misschien ga ik niet stemmen of ga ik toch terug naar FOL.”

Strijder

Het drietal is ervan overtuigd dat Anthony Godett terugkeert als politiek leider van FOL. Godett gooide in oktober de handdoek in de ring nadat zijn partij tijdens de laatste verkiezingen geen zetel in het parlement kon veroveren. “Nu Helmin Wiels is doodgeschoten, heeft het eiland weer een strijder nodig”, gaat Erwin verder. “Godett is die strijder en dat weet hij zelf ook. Papa Godett nam het in 1969 op voor de armen op Curaçao en die taak ligt nu bij zijn zoon. Hij kan ons niet laten zitten en zal een deze dagen terugkomen. Ik denk dat veel stemmers van Pueblo Soberano overstappen als Godett terugkomt en de FOL weer de grootste partij zal worden.”

Ook de 52-jarige Jeff gelooft in de toekomst van de partij: zijn hele familie stemt al tientallen jaren op FOL. “Mijn vader was actief binnen de FOL en we kenden  familie Godett goed. Het zijn goede mensen met een zuiver hart, dat weet ik zeker. De mensen rond FOL zijn hecht en steunen elkaar. Niet zoals Pueblo Soberano die nu uit elkaar valt. FOL is van de oude stempel: we zijn allemaal familie door dik en dun.”

Hoop op de terugkomst van Godett

Verderop in Kanga staat een dame de was op te hangen. Een groot oranje FOL-bord schittert in haar voortuin. Ook zij heeft haar hart aan de partij toevertrouwd. “Ik heb altijd vertrouwen gehad in de FOL”, vertelt de 39-jarige Rosavica. “Corruptie bestaat overal en Anthony heeft zich misschien weleens laten meeslepen. Ik denk dat je daar niet onderuit kan in de politiek, maar naar het volk toe is hij altijd eerlijk geweest. We hopen allemaal op zijn terugkomst als politiek leider. Vandaag vieren we de herdenking van 30 mei, de geboorte van FOL en wie weet binnenkort de terugkeer van Godett.”

Door: Elisa Koek