Inval op Bonaire, foto: Extra Bonaire

Inval op Bonaire, foto: Extra Bonaire

DEN HAAG – De invallen op Bonaire door de FIOD op dinsdag 28 mei houden verband met een grootschalig onderzoek naar oplichting van de ABN AMRO. Dat bevestigt het Openbaar Ministerie in Den Haag. Naast het doorzoeken van twaalf woningen en drie bedrijfspanden op Bonaire werden ook drie woonhuizen en vier bedrijfspanden in Nederland doorzocht.

De 44-jarige J. den B., die op Bonaire is opgepakt, is aangehouden vanwege het niet nakomen van zijn afspraken in verband met zijn persoonlijk faillissement en niet in verband met het strafrechtelijke onderzoek. Voormalig horecaondernemer Den B. zal op zeer korte termijn naar Nederland overgebracht worden, bevestigt een woordvoerder van het OM. In het kader van het strafrechtelijke onderzoek zijn nog geen aanhoudingen verricht.

Het strafrechtelijke onderzoek richt zich op een grootschalige fraude met incasso-opdrachten, faillissementsfraude en belastingfraude. en staat onder leiding van het Functioneel Parket. Tijdens de doorzoekingen is een grote hoeveelheid  administratie in beslag genomen, die waarschijnlijk ook naar Nederland verplaatst zal worden. Daarnaast zijn onder andere luxe auto’s (een Cadillac en een Rolls-Royce), een boot, vier pick-ups en meerdere scooters in beslag genomen. Ook is er 20.000 euro aan contant geld aangetroffen en in beslag genomen.

Hoofdverdachten
De twee hoofdverdachten in dit onderzoek, de aangehouden J. den B. en zijn broer, hebben jarenlang vele vennootschappen bestuurd en als franchisegever voor verschillende horecaformules gefungeerd. De broers hebben meerdere incassocontracten afgesloten bij de ABN AMRO waarmee geïncasseerd werd van eigen bankrekeningen. De verdenking is dat er in de periode 2007 – 2010 op basis van deze incassocontracten ruim 76.000 incasso-opdrachten zijn ingediend waarmee de fraude heeft plaatsgevonden. Het geld kwam terecht bij bankrekeningen die geopend waren door de verdachten zelf. Het vermoeden is dat hiermee op ingenieuze wijze de ABN AMRO voor ruim 11 miljoen euro is benadeeld. De bank heeft hiervan aangifte gedaan bij het Openbaar Ministerie.

Naast deze oplichting richt het onderzoek zich op faillissementsfraude en belastingfraude. Voor deze twee feiten is er nog een derde verdachte in beeld, een 45-jarige man. Ze worden verdacht van het niet voeren van deugdelijke administraties en het niet dan wel onjuist verstrekken van inlichtingen over hun faillissementen. Daarnaast is uit controles van de Belastingdienst gebleken dat buitenlands (trust)vermogen en behaalde winst verzwegen is in de aangifte inkomstenbelasting.

door: Jamila Baaziz