foto: Distrifood

foto: Van den Tweel Group

HILVERSUM – Supermarkteigenaar Gerard van den Tweel zegt dat er op Bonaire nog genoeg concurrentie is onder supermarkten. Onlangs nam de ondernemer supermarkt Warehouse over, waardoor hij nu in totaal ongeveer zestig procent van de markt in handen heeft, aldus het Nederlandse supermarktvakblad Distrifood van zaterdag 25 mei.

De overname van Warehouse heeft Van den Tweel ‘vele miljoenen euro’s gekost, citeert het vakblad de ondernemer: ‘Niet iedereen is in staat om dergelijke bedragen neer te tellen’. Van den Tweel zet de winkel voort onder de naam Voordeelmarkt Warehouse. Hij belooft dat hij de prijzen van Warehouse niet gaat verhogen.

In Nederland zou de overname van Warehouse onmiddellijk onderzocht worden door de Nederlandse Mededingingsautoriteit, aldus Distrifood. Maar zoiets is er niet op het eiland. De concurrentie bestaat uit enkele tientallen Chinese winkeltjes en een supermarkt in Chinese handen, More for Less. Al die bedrijven kopen deels in bij Van den Tweel.

Uit Distrifood: “Het bestuurscollege van Bonaire laat inmiddels onderzoeken of het maximum prijzen moet invoeren of een concurrentiebeleid op poten zetten. Van den Tweel vindt dat hij genoeg concurrentie heeft: ‘Die Chinezen zitten echt niet stil.’”

Gerard van den Tweel is op Bonaire eigenaar van de Van den Tweel Supermarket, Warehouse Bonaire en groothandel Bonaire Food Group. Hij heeft ook winkels op Curaçao en Aruba.

door: Jamila Baaziz