DEN HAAG – Nu er kandidaten bekend zijn voor ministerschap in het komende St. Maartense kabinet, heeft Tweede Kamerlid André Bosman van de VVD al direct vragen gesteld aan minister van Koninkrijksrelaties, Ronald Plasterk, over de integriteit van enkele van die kandidaten. De nieuwe St. Maartense regering geniet straks de steun van de Verenigde Volkspartij (UP), de Democratische Partij (DP) en het onafhankelijke Statenlid Romain Laville.

Laville wordt genoemd als toekomstige minister van Toerisme, Economische Zaken, Telecommunicatie en Vervoer. Omdat hij en de DP hun steun aan het vorige kabinet introkken, is de regering gevallen.

Enige weken geleden verklaarde hij nog dat hem door de ‘ol’ boys’ van de UP een bedrag van driehonderdvijftigduizend dollar is geboden om weer terug te keren naar de UP. Bovendien wordt Laville verdacht van vermeend wapenbezit en bedreiging.

Onderzoek door de Landsrecherche naar de poging tot omkoping of het wapenbezit is nog niet van de grond gekomen.

Bosman wil nu weten of de screening van de beoogde kabinetsleden zorgvuldig zal worden uitgevoerd.

De VVD’er vraagt zich ook af of er geen voldoende reden is om te twijfelen aan de integriteit van Theo Heyliger, lijsttrekker van de UP, gezien de beschuldigingen tot omkoping. Als Laville minister wordt kan Heyliger weer parlementslid te worden.

Theo Heiligers voormalig assistent Maurice Lake wordt genoemd voor de post van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening, Milieu en Infrastructuur.

Door: Jean Mentens