Foto: Ariën Rasmijn

Foto: Ariën Rasmijn

ORANJESTAD — Politieagenten uit Nederland komen voor een korte periode de straatdienst van het Korps Politie Aruba (KPA) versterken. Gisteren werden zij ingezworen op het kantoor van minister Arthur Dowers (AVP) van Justitie en Onderwijs.

In totaal gaat het om elf agenten die voor een periode twee weken op het eiland zullen werken. Daarna kan hun verblijf op Aruba nog worden verlengd. Reden voor de extra dienders uit Nederland is het feit dat vanuit Aruba een aantal politieagenten naar Curaçao en Bonaire zijn gestuurd om de korpsen daar tijdelijk te versterken.

De Nederlandse agenten die zijn overgevlogen spreken allemaal Papiamento. Ze zullen echter wel hun eigen Nederlandse uniformen blijven dragen. De versterking uit Nederland  is door de Arubaanse politievakbond SPA lauw ontvangen. Bestuurslid Lloyd Wever zegt dat SPA in principe geen probleem heeft met extra agenten, alleen is de communicatie hierover niet goed gegaan en voelt de vakbond zich gepasseerd door de korpsleiding. Voor SPA is het niet duidelijk wie voor de agenten betaalt en of er misschien geen sprake is van een verborgen agenda vanuit Nederland om agenten die mogelijk worden wegbezuinigd hier te plaatsen. SPA was al niet blij met hoe de tijdelijke plaatsing van Arubaanse agenten op de buureilanden verliep. Hoewel dit op vrijwillige bass plaatsvond konden agenten moeilijk weigeren om te gaan, aldus Wever.