KRALENDIJK – Het internationaal energiebedrijf ContourGlobal heeft de energieproducent Ecopower, de exploitant van de elektriciteitscentrale en het windmolenpark op Bonaire gekocht.

Gedeputeerde Burney El Hage belast met Energie tekende gisteren namens het Openbaar Lichaam Bonaire de overname documenten.

Gedeputeerde Burney el Hage en Stefan Dijkers van ContourGlobal na ondertekening overname Ecopower Foto: Extra Bonaire

Gedeputeerde Burney el Hage en Stefan Dijkers van ContourGlobal na ondertekening overname Ecopower Foto: Extra Bonaire

Vanaf nu zal ContourGlobal Bonaire de elektriciteit op Bonaire produceren. De energiedistributie blijft in handen van het Water- en Energiebedrijf Bonaire (WEB).

“Nadat we ernstige problemen hadden met de productie en distributie van elektriciteit, hebben we een plan uitgewerkt en zijn nu zover dat we kunnen stellen dat de productie van energie in internationale handen gegarandeerd is”, aldus El Hage.

Stroomonderbreking
Al een aantal jaren heerst er een chaotische situatie omtrent de productie en distributie van stroom op Bonaire. In 2011 en 2012 waren er op regelmatige basis stroomonderbrekingen. Ook dit jaar heeft het eiland te kampen gehad met een aantal ‘blackouts’, als gevolg van gebrek aan brandstof om energie te produceren en door het conflict tussen het nutsbedrijf WEB en Ecopower. Er zijn wel forse verhogingen van de stroomtarieven ten nadele van de consument doorgevoerd.

Regionaal directeur Stefan Dijkers van ContourGlobal geeft aan een miljoen dollar te gaan investeren in ContourGlobal Bonaire om de energiecentrale naar een hogere standaard te brengen. Ook zal het moederbedrijf investeren in training van personeel. “ContourGlobal ziet Bonaire als een model om verder uit te breiden in de regio.”

Volgens Dijkers zullen de problemen met de stroomvoorziening niet meteen opgelost worden. “We gaan verder praten met WEB over de uitbreiding van de centrale om te zorgen dat de stroomlevering stabieler wordt.”

Door: Belkis Osepa