DEN HAAG – VVD-Kamerlid André Bosman zal openlijk kritisch blijven over de ontwikkelingen op Sint Maarten. Dat zegt hij naar aanleiding van het interview van Caribisch Netwerk met premier Sarah- Wescot-Williams. “Zolang Nederland via de waarborgfunctie in het Statuut eindverantwoordelijk is voor ontwikkelingen in het Koninkrijk blijf ik me ermee bemoeien.”

VVD’er André Bosman nav interview Wescot-Williams (bijdrage: Jamila Baaziz)

“Ik wil niet continu zwaaien met de waarborgfunctie, maar ermee dreigen helpt wel. Minister Duncan van Justitie is nu vertrokken. Als we geen actie zien in de landen zelf, moeten we ingrijpen”, aldus Bosman, die zich ‘goed had kunnen voorstellen dat de waarborgfunctie gebruikt had kunnen zijn, als Duncan was aangebleven’.

Integriteit
Bosman vindt het verder ‘bijzonder’ dat Sarah Wescot-Williams, premier van Sint Maarten, zegt dat de integriteit van het bestuur op Sint Maarten goed geregeld is, terwijl zijzelf via familiebanden gelieerd is aan de onlangs afgewezen plannen voor het Justice Park.”De premier moet volgens hem ‘het toonbeeld zijn van integriteit: “Juist de minister-president moet transparant en eerlijk zijn.”

Bosman begrijpt niet dat Wescot-Williams onlangs heeft gezegd, dat alles goed geregeld is. “Als Sint Maarten de integriteit goed heeft geregeld, dan moeten die regels voor iedereen gelden”, aldus Bosman. “Waarom is niet bekendgemaakt dat haar zoon bij dit project betrokken is? Duncan heeft dit geweten, en ik denk de premier ook. En: waarom heeft het parlement van Sint Maarten daar geen vragen over gesteld?”

Contact met parlementariërs van Sint Maarten heeft Bosman nog niet gehad, maar zegt hij: “Dat ga ik zeker doen.” Hij begrijpt dat op een eiland eilanden als Sint Maarten een politicus al snel banden heeft met mensen die bij projecten en plannen betrokken zijn, maar, zegt hij: “Ben daar open over en zorg dat je er dan niet over meebeslist.”

door: Jamila Baaziz