Sarah Wescot-Williams foto: Jamila Baaziz

Sarah Wescot-Williams
foto: Jamila Baaziz

DEN HAAG – ‘Sint Maarten heeft de integriteit van het bestuur allang geregeld’. Sarah Wescot-Williams, premier van Sint Maarten, vindt dat er bij de Nederlandse overheid – en vooral bij Tweede Kamerleden – hardnekkige misverstanden bestaan over de situatie in haar land. “Niemand neemt de tijd om na te gaan hoe het echt zit en wat wij ervan denken.”

Interview Sarah Wescot-Williams (bijdrage: Jamila Baaziz)

Diverse Tweede Kamerleden proberen minister Plasterk de afgelopen maanden aan te zetten tot ingrijpen op Sint Maarten. SP-Kamerlid Ronald Van Raak noemt het ‘het land waar de onder- en bovenwereld door elkaar lopen’, VVD-Kamerlid André Bosman spreekt van ‘verkapte leningen buiten de begroting die worden afgesloten door overheids nv’s’. En dan zijn er ook nog de vraagtekens over goed bestuur in verband met de in opspraak geraakte (inmiddels ex-)minister Roland Duncan van Justitie en het Bada Bing-schandaal.

Screening
Vanwege die politici in opspraak drong de Rijksministerraad onlangs bij Wescot-Williams aan op een strenge screening van politici bij de volgende verkiezingen. Trekt de premier zich van die suggestie iets aan? “Wij hebben al een regeling, lang voordat Curaçao die had zelfs: de Landsverordening Integriteit. We hebben zelfs heel precies in onze staatsregeling laten opnemen wat er gebeurt als een politicus zich niet aan de regels houdt. Aan die regels moeten we ons nu houden. Het constitutioneel hof heeft die verordeningen getoetst. Vraag mij eerst wat ik heb en wat en hoe dit geregeld is.”

Bada Bing schandaal
“Voor wat betreft lopende onderzoeken moeten we wachten tot alles plaatsvindt zoals dat wettelijk is geregeld.” De premier doelt daarmee op het onderzoek naar het Bada Bing-schandaal. “Dat is misschien niet leuk, maar zo is het nu eenmaal.” Ook hier geldt dat Wescot-Williams de wet haar beloop wil laten: “Als het Openbaar Ministerie zegt dat ze met het onderzoek bezig zijn, dan moet ik daar vanuit kunnen gaan. Als ik aan elk woord moet twijfelen, wordt het onmogelijk het land te besturen. Als het achteraf toch niet klopt, komt dat uit. Natuurlijk zou dat nadelig zijn voor Sint Maarten, maar daar kan ik nu geen uitspraken over doen.”

Dubbele belastingen
Een van de hardnekkige misverstanden in Nederland betreft de dubbele belasting die Sint Maarten zou heffen op goederen die naar Sint Eustatius en Saba gaan. “Ik ben hier nog met minister Plasterk over in gesprek”, aldus Wescot-Willliams. “In Nederland begint men nu in te zien dat de Turnover Tax altijd al bestond. De belasting die Nederland op Saba en Statia heeft ingevoerd, die is nieuw. Kom ons dan niet beschuldigen van het invoeren van een extra belasting voor die eilanden!”

Wescot-Williams zegt bij meerdere Nederlandse ministeries aangegeven te hebben dat zij slecht of verkeerd geïnformeerd zijn. Tot haar opluchting geven sommige ministeries inmiddels ook toe dat ze ernaast zaten. “Maar dat heeft wel lang geduurd.”

Saba en Sint Eustatius
De contacten tussen Sint Maarten en ‘zustereilanden’ Sint Eustatius en Saba is sinds een paar maanden verbeterd. Er ontstond een afstand in de communicatie toen Saba en Sint Eustatius een openbaar lichaam van Nederland werden, zegt Wescot-Williams. Alle communicatie verliep ineens via een u-bocht met Nederland. “Het was even wennen. Vroeger pakte je de telefoon als iets niet goed ging, maar nu bleef iedereen even stil.”

De communicatie verliep stroef en door de verschillende schakels ontstond onnodige ruis, constateert de premier: “Nederland heeft, denk ik, verkeerd ingeschat hoe het contact zou kunnen lopen. Als de communicatie vanuit de eilanden rechtstreeks met Sint Maarten verloopt kunnen we meteen kijken wat er is en daaraan werken. Via het ambtelijk circuit heen en terug kunnen misverstanden ontstaan. Dat hebben we zien gebeuren. De praktijk heeft moeten uitwijzen dat de oude situatie beter loopt dan nieuwe constructies die bedacht zijn. Inmiddels gaat het beter en zijn we voor het eerst weer bij elkaar gaan zitten met de lokale autoriteiten van de eilanden.”

Monetaire unie
De monetaire unie waar Sint Maarten samen met Curaçao in zit, is een ‘kinderziekte’ van de nieuwe samenwerkingsverbanden, aldus de premier. Van een nieuwe munteenheid, die na 2010 zou komen, is nog steeds geen sprake. Wescot-Williams hoopt er uit te komen met Curaçao en ziet twee opties: “Of we moeten samenwerken en aanpassingen doen aan hoe het nu gaat, of we moeten toegeven dat het niet werkt en kijken hoe we daar samen uitkomen.”

De keuze voor wel of geen nieuwe munt wil Wescot-Williams niet lichtvoetig maken. “Als we naar een ander systeem gaan moet dit systeem kunnen werken. We kunnen dan niet terug naar de situatie zoals die nu is.” Haar hoop lijkt gevestigd op het toenemende gebruik van de dollar op Curaçao: “De situatie daar is de laatste jaren veranderd. Curaçao trekt meer Amerikaanse investeerders en toeristen aan. Misschien dat ze openstaan voor een discussie, maar dat moeten we nog zien.”

 
Dit interview is afgenomen kort voordat de Sint Maartense regering viel en voordat het aftreden van minister Duncan bekend werd.

door: Jamila Baaziz