decompressie tankWILLEMSTAD – Duikarts Michiel van der Huls is vorige week ingevlogen vanuit Nederland om te assisteren bij de installatie van de decompressietank op Curaçao. De arts woonde eerder op het eiland, maar ging terug naar Nederland omdat hij geen vergunning kreeg om zijn werk in de hyperbare geneeskunde, waar decompressiebehandeling onderdeel van is, uit te voeren. De druktank kan vanaf aanstaande maandag worden gebruikt.

“Ik ben twee dagen op het eiland geweest om de tank te installeren”, vertelt Van der Huls. “Dit is gelukt en alles werkt eindelijk.” In maart 2012 kreeg Curaçao een nieuwe druktank, maar deze werd niet gebruikt. Er was namelijk geen personeel op het eiland om de tank te bedienen. Van der Huls vertrok in februari 2012 naar Nederland, omdat hij geen ontheffing kreeg van landsverorderingen, omdat hij niet geboren is op Curaçao. Hierdoor kon hij zijn werk niet uitvoeren.

In gebruik

Of Van der Huls zelf ook terugkomt naar Curaçao, is nog niet duidelijk. “De registratieformulieren zijn al een tijdje in orde, maar alles moet deze keer wel geregeld zijn.” De duikarts is inmiddels weer naar Nederland. Medisch-directeur Cai Winkel liet aan Radio Hoyer weten dat de tank maandag klaar is voor gebruik. Tot die tijd in de tank alleen beschikbaar voor noodgevallen.

Door Elisa Koek