PHILIPSBURG – Justitieminister Roland Duncan heeft op vrijdag zijn ontslag aangeboden aan gouverneur Eugène Holiday, maar vier andere ministers weigeren vooralsnog af te treden. Vice-premier William Marlin zei op een door hem belegde persconferentie dat hij vasthoudt aan de ontbinding van het parlement gevolgd door nieuwe verkiezingen.

Afgelopen maandag ontving de goeverneur een brief van de 2-mans fractie van de Democratische Partij en het onafhankelijk parlementslid Romain Laville waarin staat dat zij hun steun aan de coalitie hadden ingetrokken. Op dezelfde dag overhandigde minister-president Sarah Wescot-Williams de gouverneur een brief getekend door de vijf leden van de Verenigde Volkspartij UP, de Democratische Partij fractie en Laville waarin zij hun bereidheid een nieuwe regering te vormen aangaven.

De groep van acht diende ook een regeringsverklaring in bij de goeverneur, die mede is ondertekend door UP-leider Theo Heyliger, DP-leider Wescot-Williams en de acht parlementsleden die de nieuwe meerderheid vormen.

 
Op dinsdag ontstond een knallende ruzie in de ministerraad tussen met name Wescot-Williams en Duncan, omdat Wescot-Williams weigerde stappen te ondernemen om het parlement te ontbinden en nieuwe verkiezingen uit te schrijven zoals de meerderheid van de ministerraad wilde.
Vice-premier William Marlin zei op vrijdag dat hij vasthoudt aan de wens het parlement te ontbinden. Op maandag vergadert het parlement, maar volgens Marlin zal daar “geen meerderheid zijn voor moties van wantrouwen” tegen de ministers die hem steunen.

 
Duncan heeft over de beraadslagingen in de ministerraad uit de school geklapt met gedetailleerde verklaringen die op een roddel website verschenen. Hem hangt mogelijk vervolging wegens schending van het ambtsgeheim boven het hoofd. Het Openbaar Ministerie is op de hoogte van de uitlatingen die Duncan heeft gedaan maar heeft nog geen beslissing genomen over vervolging. Op schending van het ambtsgeheim staat boete of een gevangenisstraf van maximaal een jaar.

Door: Hilbert Haar