KRALENDIJK – Het Openbaar Lichaam Bonaire (OLB) hoopt dit jaar nog een geïntegreerd veiligheidsplan in werking te stellen. Volgens gezaghebber Lydia Emerencia staat in het plan maatregelen om de veiligheid van specifieke groepen, waaronder ook bestuurders te waarborgen.

De moord van Helmin Wiels heeft ook op Bonaire veel impact gehad. Emerencia, het bestuurscollege  en ook de eilandsraad van

Gezaghebber Lydia Emerencia Foto: Openbaar Lichaam Bonaire

Gezaghebber Lydia Emerencia Foto: Openbaar Lichaam Bonaire

Bonaire hebben een brief gestuurd naar het Curaçaose parlement en ook naar waarnemend gouverneur Van de Pluijm-Vrede, met daarin hun deelneming. “We hebben ook de wens geuit dat de zaak zo spoedig mogelijk opgelost kan worden.”

Gezaghebber Lydia Emerencia over de dood van Wiels en veiligheid op Bonaire

Verwerpelijk
Emerencia stelt met klem dat in een democratische staat en in een rechtstaat burgers en bestuurders het recht hebben om vrij te bewegen in een gemeenschap. “Het is verwerpelijk als we vanuit moeten gaan dat bestuurders zich continu moeten omringen met veiligheidsambtenaren omdat ze zich in gevaar voelen.”

Op Bonaire bewegen eilandraadsleden, de gedeputeerden en de gezaghebber zich vrij in de gemeenschap. Emerencia: “We voelen tot nu toe dat we dat onbezorgd kunnen doen. Maar natuurlijk kunnen we ook niet naïef zijn. Want helaas is de wereld in negatief opzicht aan het ontwikkelen, dus we moeten goed over gaan nadenken of we niet bepaalde maatregelen moeten treffen.”

Bestuurders
Het geïntegreerd veiligheidsplan is gemaakt naar Nederlands model  zoals gebruikt door Nederlandse gemeenten. Zowel de eilandsraad als het bestuurscollege hebben het conceptplan al ontvangen. De komende tijd gaan de betrokken instanties het plan structureel uitwerken om het geïntegreerd veiligheidsplan te concretiseren, aldus Emerencia. “In het plan worden verschillende groepen onderscheiden, waaronder ook bestuurders. Nu is het al zo dat we extra veiligheidsmaatregelen treffen voor de leden van de eilandsraad, op het moment dat de raadsvergaderingen tot laat in de avond plaatsvinden.”

Door: Belkis Osepa