CARACASBAAI/SINT JORIS – Met meer dan 100 deelnemers en goede wind in het vooruitzicht lijkt het erop dat de vijfdeChallenge editie van de Curaçao Challenge niet meer stuk kan. Na een openingsceremonie vanavond, staan de vrijdag zaterdag en zondag in het teken van windsurfen en andere sportieve activiteiten. Behalve lokale windsurftalenten, zijn ook deelnemers uit Aruba en Bonaire overgekomen om deze dagen de strijd op het water aan te gaan.

De reportage van Elisa Koek over de “Challenge”

 

De achttienjarige Rafael de Windt doet helaas dit jaar alleen mee met de Freestyle-categorie. Hij zit namelijk midden in zijn eindexamens. “Ik zit nu in 6-Vwo”, legt de jonge windsurfer uit. “Ik heb met mijn moeder afgesproken dat, wanneer ik mijn Vwo in één keer haal, ik een jaar lang mag toeren. Ik zet dus nu alles op alles om dat te kunnen doen.” Rafael is van plan de verschillende windsurfcompetities over de hele wereld af te reizen om dan weer terug te komen naar Curaçao. “Als het heel goed gaat, ga ik misschien wel verder in het windsurfen, maar anders ga ik waarschijnlijk studeren.”

Wereldkampioen onder de vijftien
De drieëntwintig jarige Kiri Thodé uit Bonaire heeft in 2005 de knoop doorgehakt en is professioneel windsurfer. Ondanks dat hij de wereld over reist, blijft de Curaçao Challenge nog favoriet. “Ik hou altijd van lokale evenementen. Of althans, die vlakbij zijn. Ik train hier met de jongens en dat vind ik ook erg leuk. Ik vind het knap dat de windsurfers hier doorzetten ondanks dat de wind vaak niet goed is op Curaçao.” Eén van de jongste talenten van het eiland is Aron Etmon. Hij is veertien jaar en is wereldkampioen onder de vijftien jaar. “Ik begon op mijn tiende met één keer per week windsurfen. Toen ik mijn eigen set kreeg, was ik niet meer te houden en was ik elke dag op het water. Ik wil het liefst topsurfer worden en net als Kiri meedoen met de professionals.”

De Challenge
De Curaçao Challenge wordt vanavond tussen 18.00 en 21.00 geopend bij de Windsurfschool bij Caracasbaai. Behalve windsurfwedstrijden, is er ook een bar, muziek zo nu en dan, beach tennis en activiteiten zoals schminken en een springkussen voor kleine kinderen. Nieuw dit jaar is het zogenaamde SUP-en (StandUp Paddleboarding) waardoor ook de onervaren waterliefhebber mee kan dingen naar prijzen. Opgeven hiervoor kan via Curacaochallenge.com of, als er nog plek is, ter plekke. In tegenstelling tot eerdere jaren worden de wedstrijden gehouden op het Spaanse Water en op zee bij Directors Bay. Reden hiervoor is de grote afstand tussen de Windsurfschool en de Windsurfstek bij Sint Jorisbaai.

Door: Elisa Koek

Schema:

Donderdag
16:00 – 18:00 uur: Registratie voor internationale deelnemers
18:00 – 21:00 uur: Openingsceremonie

Vrijdag
9:00 uur: Skippers meetings
09:30 – 12:00: Slalom races bij Directors Bay en Spaanse Water
12:00 – 14:00: Stand up Paddle Challenge bij Windsurfschool
14:00 – 17:00: Slalom races bij Directors Bay en Spaanse Water
17:00 –  18:00: Happy hour bij Windsurfschool

Zaterdag
9:00 uur: Skippers meetings & SUP Fitness
09:30 – 12:00 uur: Freestyle Competition bij Spaanse Water
10:00 – 12:00 uur: Rookies Slalom races bij Spaanse Water
12:00 – 14:00 Stand up Paddle Challenge bij Windsurfschool
14:00 – 17:00 Freestyle Competition bij Spaanse Water
17:30 BBQ en DJ bij Windsurfschool
17:00 –  18:00: Happy hour bij Windsurfschool

Zondag:
9:00 uur: Skippers meetings & SUP Fitness
09:30 – 12:00 uur: Slalom races bij Directors Bay en Spaanse Water
12:00 – 14:00 uur: Stand up Paddle Challenge bij Windsurfschool
14:00 – 16:00 uur: Rookies Slalom races @Spanish Water
14:00 – 17:00 Freestyle Competition @Spanish Water
15:00 –  16:00: Happy hour bij Windsurfschool
18:00 – 22:00: Award ceremony en DJ