Het lichaam van Helmin Wiels afgedekt met een blauwe deken. Foto: Leoni Leidel-Schenk

Het lichaam van Helmin Wiels afgedekt met een blauwe deken. Foto: Leonie Leidel-Schenk

WILLEMSTAD – De vermoorde Pueblo Soberano-leider Helmin Wiels krijgt geen staatsbegrafenis, maar wel een ‘officiële begrafenis.’ Dat zegt demissionair premier Daniel Hodge tegenover Caribisch Netwerk. “De Staten heeft een commissie ingesteld voor de begrafenis van Helmin Wiels en gaat samen met de familie dit regelen”, zegt Hodge. “De regering verleent hier haar medewerking aan.” Wanneer deze begrafenis gaat plaatsvinden, is nog niet duidelijk.


 
De patholoog-anatoom is gisteren aangekomen op Curaçao en de autopsie wordt waarschijnlijk vandaag of morgen verricht. Daarna kan pas een datum geprikt worden voor de begrafenis.

 
Kosten
Of de regering deels de kosten van de begrafenis gaat dragen, kan Hodge niet zeggen. “Het is mogelijk dat de regering deels zal bijdragen. Wiels was immers actief Statenlid toen hij werd doodgeschoten.” Helmin Wiels werd afgelopen zondag doodgeschoten op het strand van Marie Pampoen. De fractieleider stond al sinds 2011 onder beveiliging na meerdere bedreigingen aan zijn adres. Op de bewuste zondag had Wiels zijn lijfwacht naar huis gestuurd.

 
Stille tocht
Morgenavond organiseert Pueblo Soberano een stille tocht in verband met de dood van Wiels. Om 19.00 uur start de tocht bij de kathedraal Pietermaai, de kerk die Wiels regelmatig bezocht. Via de Penstraat loopt de tocht naar Marie Pampoen, waar de fractieleider is gestorven.

 
Door: Leoni Leidel-Schenk