Hoofdverdachte Meyshane Kemar J. Foto: Today / Milton Pieters

Hoofdverdachte Meyshane Kemar J. Foto: Today / Milton Pieters

PHILIPSBURG – Het gerecht in Philipsburg spreekt woensdag 8 mei de vonnissen uit tegen de drie verdachten in de moorden op het Amerikaanse echtpaar Michael en Thelma King. Het Openbaar Ministerie heeft tegen hoofdverdachte Meyshane Kemar J. levenslang geëist, tegen de 18-jarige Jeremiah M. 28 jaar en tegen de 21-jarige Jamal W. 24 jaar. Wie zijn deze misdadigers?

Dokter Gondotra, een psychiater werkzaam bij de Mental Health Foundation in Sint Maarten, onderzocht de verdachten en concludeerde dat ze alledrie volledig toerekeningsvatbaar zijn.

Wel psychotische achtergrond
Meyshane Kemar J. is een 29-jarige voormalige beveiligingsbeambte die in het verleden heeft gewerkt als bouwvakker en als automonteur. In zijn geboorteland Jamaica heeft hij drie kinderen. In 2010 werd J. van het eiland verwijderd nadat hij had geprobeerd zelfmoord te plegen door van een gebouw te springen. Hij kwam desondanks onopgemerkt terug naar Sint Maarten waar hij een baan vond bij een beveiligingsbedrijf. J.

Gondotra stelde vast dat J. leidt aan psychische decompositie gecombineerd met psychotische periodes. In 2008 en 2009 werd hij hiervoor behandeld. De periodes van psychische decompositie duurden een aantal maanden en gingen gepaard met waandenkbeelden. De hoofdverdachte verkeerde eens in de veronderstelling dat een kikker tegen hem sprak. Maar de psychater concludeerde dat J. geen psychotische episode doormaakte tijdens de moorden op 19 september vorig jaar in de villa van de Kings in de Ocean Club in Cupecoy en dat hij derhalve volledig toerekeningsvatbaar is.

Strafblad op jonge leeftijd
Jeremiah Chevon M. is de jongste verdachte. Hij was pas 17 ten tijde van de moorden, maar had al een strafblad op zijn naam. Zijn eerste veroordeling voor diefstal stamt uit 2010, waarvoor hij een taakstraf kreeg opgelegd. Een jaar later was het weer raak. Ditmaal strafte de rechtbank hem met een voorwaardelijke celstraf plus een taakstraf. In april vorig jaar werd hij veroordeeld voor een gewapende overval tot 18 maanden, waarvan 15 voorwaardelijk. Hij was derhalve goed en wel een paar weken vrij en liep nog in zijn proeftijd toen hij bij de moordpartij betrokken raakte.

M. werd al op jonge leeftijd van school verwijderd wegens marijuana gebruik. Hij is ook verslaafd aan alcohol en drugs waaronder ecstasy. Volgens de psychiater heeft M. een anti-sociale persoonlijkheid.Met andere woorden: hij wordt beschouwd al seen sociopaat. Hij is echter volledig toerekeningsvatbaar.

Sociopatische neigingen
De derde verdachte, Jamal Jefferson W., is een 21-jarige met licht sociopatische neigingen – onvoldoende volgens de psychiater om van een volledige stoornis te kunnen spreken. W. heeft geen strafblad en wordt door de reclassering zelfs beschreven als een rustige en vriendelijke jongeman. De psychiater heeft vastgesteld dat het W. niet ontbreekt aan vermogen om weerstand te bieden aan gewelddadig gedrag door anderen. Maar op 19 september 2012, toen Meyshane J. eerst de keel van Michael King doorsneed en vervolgens diens vrouw Thelma vermoordde, was daar weinig van te merken.

Door: Hilbert Haar