DEN HAAG – Minister Ronald Plasterk van Koninkrijksrelaties zal – namens Nederland – naar de uitvaart van de vermoorde Pueblo Soberano-leider Helmin Wiels gaan als hij daarvoor een uitnodiging krijgt. Dat zei Plasterk maandag 6 mei in tv-programma Pauw en Witteman.

Plasterk geeft in het programma aan dat hij een ‘klik’ had met Wiels en vind de moord op Wiels ‘dichtbij’ komen. “Hij was een bijzonder iemand, die belangrijk was voor zijn land en voor het Koninkrijk.” Hij is geschokt over de dood op de politicus.

Eerste Kamer
Ook in de Eerste Kamer is 7 mei stilgestaan bij de dood van Wiels. Fred de Graaf, voorzitter Eerste Kamer, en  Plasterk  herdachten Wiels.

“Elke moord is onaanvaardbaar. Deze moord op een collega-volksvertegenwoordiger binnen het Koninkrijk der Nederlanden raakt ons hier in dit huis en velen in de samenleving, zowel in het Caribisch deel van het Koninkrijk, als in Nederland, bijzonder diep”, zei De Graaf. Met Tweede Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg stuurde hij al een brief aan de Staten van Curaçao en betuigden zij hun medeleven aan de nabestaanden.

Volgens Plasterk was Wiels de sterke man op Curaçao waar men nu een ‘uitzonderlijk indrukwekkende leider’ is verloren. De minister noemde dat een slag voor de naaste familie, het land Curaçao en het hele Koninkrijk. Hij vindt het van groot belang dat de politieke erfenis van Wiels wordt opgepakt. Plasterk herhaalde dat de Nederlandse regering alle hulp heeft aangeboden om de daders van ‘deze lafhartige daad’ zo snel mogelijk aan te houden.

door: Jamila Baaziz