WILLEMSTAD – Om de moord op politicus Helmin Wiels op te lossen komt een speciaal pathologen- anatomen team uit Nederland naar Curaçao om het Curaçaose Team Grootschalig Onderzoek (TGO) te ondersteunen. Dat laat de Curaçaose politie weten.

“Dit Nederlands team zal autopsie uit gaan voeren op het lichaam van Wiels en ons met het forensisch onderzoek helpen”, aldus politiewoordvoerder Reginald Huggins. Hoe lang het team zal blijven is nog niet bekend. Tot nu toe is nog geen arrestatie gedaan in verband met de moord op de Pueblo Soberano-leider afgelopen zondag.

Grootste onderzoek in historie
Het TGO werd speciaal naar aanleiding van de moord op Wiels opgezet. 
Korpschef Marlon Wernet liet zondag tijdens de persconferentie weten ‘dat het hier om een van de grootste politieonderzoeken in de historie van Curacao gaat.’ Onder het TGO vallen instanties zoals onder andere het Openbaar Ministerie (OM), de Kustwacht, het Recherche Samenwerkingsteam (RST) en sinds vandaag ook het pathologen-anatomen team uit Nederland.

Alles uit de kast
Van bezuinigingen en personeelstekort heeft het Curaçaose politiekorps op dit moment even geen last. “Voor dit onderzoek wordt alles uit de kast gehaald er zijn zelfs medewerkers teruggeroepen van vakantie”, aldus Huggins. Naast het onderzoek naar de moord op Wiels houdt de politie de situatie op straat ook scherp in de gaten. “Het is niet zo dat we een speciaal team op straat hebben rondlopen, maar we zitten er binnen onze mogelijkheden wel bovenop.”

Geen vluchtauto gevonden
Verschillende media meldden dat de vluchtauto van de daders was gevonden, maar dat is volgens de politie niet waar. “We hebben maar heel weinig informatie over de auto waarmee de daders reden”, vertelt Huggins. “Getuigen hebben laten weten dat het om een goudkleurige auto gaat, maar over het merk of model auto doen verschillende verhalen de ronde. We zijn dus nog steeds op zoek naar meer informatie hierover.”

Geen dader-signalement
Ook het verhaal dat het om een enkele dader zou gaan wordt door Huggins ontkracht. “We kunnen op dit moment alleen met stelligheid zeggen dat er twee mannelijke daders zijn gesignaleerd. Verder weten we nog niets over de nationalitei,t dus ook niet of het om mannen van Colombiaanse afkomst gaat.” Al met al kan de politie dus nog geen duidelijk signalement afgeven.

Buitenland onderzoek
Of er aanwijzingen zijn dat de daders al naar het buitenland zijn vertrokken kan Huggins niet zeggen. “Voorlopig concentreren we ons op Curaçao, maar we sluiten een grensoverschrijdend onderzoek niet uit.” Intussen zijn er sinds zondag twee huiszoekingen gedaan: een bij Wiels thuis en een in het partijkantoor van Wiels. Op beide plekken zijn er documenten in beslag genomen.


Meer informatie nodig
Huggins doet een dringende oproep aan getuigen om zich al dan niet anoniem via het nummer 108 te melden met tips en informatie. “Ieder stukje informatie kan van belang zijn. Ook mensen die hebben gefilmd of gefotografeerd voor, tijdens of na de gebeurtenissen vragen we hun materiaal bij ons te komen brengen.”

Door: Natasja Gibbs