De dood van Helmin Wiels maakt ook indruk op Bonaire

De dood van Helmin Wiels maakt ook indruk op Bonaire

KRALENDIJK – De vrijheid van meningsuiting zoals Helmin Wiels dat propageerde, is heilig en we moeten die vrijheid met lichaam en ziel blijven verdedigen. Dat vindt ex-leider Jopie Abraham van de democratische partij Partido Demokrátiko Boneriano (PDB).


 
Ook op Bonaire was de moord van Helmin Wiels het gesprek van de dag. Op straat, in radioprogramma’s en op de televisie zijn er reacties te horen of wordt de moord becommentarieerd. Ook het onderwerp veiligheid kwam aan bod tijdens de gesprekken. Jopie Abraham is heel stellig. “Nee, nee, politici moeten niet voorzichtiger worden in hun meningsuiting of bescherming nodig hebben.”

 
Fundamenteel recht
Op Bonaire bewegen de gezaghebber en politici zich vrij in de gemeenschap zonder een directe vorm van beveiliging, zoals dat wel het geval is op Curaçao. Bestuurders en eilandraadsleden zijn direct benaderbaar en stellen het directe contact met burgers op prijs. Abraham: “Je mag denken, wat je wil denken. Dat is vrijheid van gedachte. En je moet je gedachten en gevoelens kunnen uiten. Vrijheid van meningsuiting is een fundamenteel recht.”

 
Abraham vindt dat Helmin Wiels goed gebruik heeft gemaakt van zijn fundamenteel recht om zich te uiten. “Hij kwam uit voor een goed doel in het belang van het volk. De vrijheid van meningsuiting moet niet monddood gemaakt worden.” Hij betreurt het dat afgelopen decennia op Bonaire veel mensen bang zijn om zich vrij te spreken, omdat zij bang zijn voor represailles. “In mijn politieke carrière heb ik altijd vrijheid van meningsuiting en zelfkritiek gestimuleerd. Men moet zich vrij kunnen uiten, zonder bang te zijn voor represailles.”

 
Visionair
Ook andere politieke leiders op Bonaire hebben gereageerd op de dood van Helmin Wiels. James Kroon, politieke leider van de UPB, betreurt het gebeuren. “Je kan zeggen dat politici voorzichtiger moeten zijn in hun uitspraken. Maar dit neemt niet weg, dat een ieder het recht heeft om zich te uiten. We kunnen allemaal een andere mening hebben en dat moet gerespecteerd worden.” Eilandraadslid Benito Dirksz van de partij Movementu Boneiru Liber (MBL) herinnert zich Wiels als een visionair die alles deed voor zijn volk. Dirksz: “Hij streed ook voor een hechte band tussen Aruba, Curaçao en Bonaire. Hij zag dat de drie eilanden in de toekomst samen zijn.”

 
Extra bewaking grenzen BES
Sinds de moord op Wiels heeft de Korps Politie Caribisch Nederland (KPCN) extra maatregelen genomen om de grenzen van Bonaire, Saba en Sint Eustatius extra te bewaken. Dat informeert communicatiemedewerker Caroline Pie van KPCN. Dit om een mogelijke vlucht van de daders naar Caribisch Nederland te voorkomen. De extra maatregelen gelden voor de luchthavens op de drie eilanden en om zee. Korpschef Jan Rooijacker laat weten geschokt te zijn door de gebeurtenis, waarbij de daders nog steeds voortvluchtig zijn. De korpspolitie heeft extra aandacht voor wat er op Curaçao speelt, aldus Pie.

Door: Belkis Osepa