PHILIPSBURG – Onvrede over het functioneren van de Raad van Ministers en van verschillende ministeries heeft geleid tot de politieke omwenteling in Sint Maarten. Dit blijkt uit een persbericht dat gistermiddag naar de media werd gestuurd door Roy Marlin van de Democratische Partij uit naam van de nieuwe coalitie. De nieuwe coalitie bestaat naast de DP uit de United People’s party en het onafhankelijk parlementslid Romain Laville.

Het persbericht spreekt van verschillen van inzicht over het functioneren van de Raad van Ministers en van verschillende ministeries, zonder in bijzonderheden te treden.

 
Het is echter een publiek geheim dat met name het ministerie van Justitie en het optreden van minister Roland Duncan de nodige problemen teweeg hebben gebracht. Tijdens de begrotingsbehandeling vorige maand stemde de DP tegen een motie die steun uitsprak voor het 100 miljoen dollar kostende Justitie Park, dat Duncan wilde bouwen op een stuk grond dat toebehoort aan de familie van het onafhankelijk parlementslid Patrick Illidge.

 
De financiële toezichthouder Cft heeft de financiering die Duncan voor ogen had echter scherp veroordeeld, omdat deze vijf keer zo duur dan noodzakelijk zou zijn. De Rijksministerraad dreigde Sint Maarten later met een budget-instructie, in geval Duncan zijn plan zou doorzetten.

 
Er is ook frustratie over Duncan’s aanhoudende kritiek op de Kustwacht en op zijn tegenwerking bij het installeren van TSIS, een systeem dat marketing data moet genereren voor de toeristensector op het vliegveld. De nieuwe coalitie heeft een principe-accoord bereikt dat de komende dagen openbaar gemaakt zal worden. Het plan is op maandagmiddag aangeboden aan minister president Wescot-Williams en gouverneur Eugène Holiday.

Door: Hilbert Haar